Antioksidansi u kozmetici – značaj antioksidanasa u nezi kože
/
/
Antioksidansi u kozmetici – značaj antioksidanasa u nezi kože
Krema na telu

Antioksidansi u kozmetici – značaj antioksidanasa u nezi kože

Nega kože je vrlo bitna za sve savremene žene, jer je negovana koža njihov zaštitni znak. Kako je koža organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim štetnim uticajima, kao što su sunce, solarijum i brojni zagađivači iz vazduha, tokom cele godine je vrlo važno brinuti o njoj i negovati je. 

Na kožu pored egzogenih faktora, utiču i endogeni faktori, kao što su: stres, bolesti, iscrpljenost, neispavanost i loše navike, te ne čudi što se kaže da je koža odraz stanja organizma.

Nega kože nije obavezna samo sezonski, kako mnogi često rade, već je koži potrebna zaštita svaki dan, bez obzira na godišnje doba.

Tu na scenu stupaju antioksidansi.

Kako je ljudska koža veoma izložena različitim faktorima, važno je adekvatno je zaštiti koristeći odgovarajuće proizvode i preparate koji su na prirodnoj bazi i imaju u sebi antioskidanse, koji su najdelotvorniji u borbi protiv slobodnih radikala.

U daljem tekstu ćete imati prilike da saznate šta su to slobodni radikali, a šta antioksidansi, kao i kako zaštiti kožu i očuvati je zdravom i blistavom.

Šta su slobodni radikali i kako nastaju?

Slobodni radikali su veoma agresivni molekuli koji su odgovorni za procese oksidacije u tkivima organizma te dovode do različitih oštećenja na ćelijskom nivou, pa i na oštećenja kože.

Oni predstavljaju molekule kiseonikovih jedinjenja sa jednim ili više nesparenih elektrona u svojoj spoljašnjoj ljusci. Slobodni radikali nastoje da se povežu u stabilniji spoj i to tako što će da oduzmu elektron nekom drugom spoju i time poremete normalno funkcionisanje.

U epidermu, spoljnem sloju kože koji možemo da vidimo i dodirnemo slobodni radikali se uglavnom stvaraju pod uticajem UV zraka

Pri ograničenoj izloženosti UV zračenju i u normalnim uslovima, mehanizmi kože čija je uloga da je zaštite su sposobni da se izbore sa slobodnim radikalima, međutim ukoliko je izloženost zračenju dugotrajna, mehanizmi su oslabljeni i nisu u situaciji da zaštite kožu i očuvaju je zdravom, te koža postaje osetljivija. 

Treba napomenuti da slobodni radikali u našem organizmu nastaju svakodnevno u procesu zvanom oksidativni stres, koji je usko povezan sa starenjem. Takođe se kreiraju usled izloženosti zagađenom vazduhu, dimu od cigareta i konzumiranju određenih medikamenata. 

Svi pomenuti faktori prisutni su u našoj svakodnevici, te je značaj antioksidanasa više nego očigledan.

Antioksidansi – čuvari zdravlja i spas od slobodnih radikala

Da li znate šta su antioksidansi?

Antioksidansi su molekuli koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula, tokom koje nastaju pomenuti slobodni radikali. Uloga antioksidansa ogleda se u doniranju jednog ili više elektrona slobodnom radikalu, usled čega nastupa stabilizacija. 

Antioksidansi u kozmetici doprinose zdravijoj koži lica i tela, te je vrlo važno koristiti adekvatne preparate, kao što su serumi i kreme za negu lica

Antioksidansi za kožu su vrlo pogodni, suprotstavljaju se slobodnim radikalima, sprečavajući ih da oštete zdrave strukture ćelije kože. 

Njihova uloga je trostruka: onemogućuju stvaranje novih slobodnih radikala, neutrališu već postojeće i popravljaju oštećenja na koži.

Na taj način oni doprinose brojnim poboljšanjima u strukturi i izgledu kože. Svakoj savremenoj ženi je da dugo očuva mladalački izgled svoje kože, te je bitno napomenuti da ovi molekuli dokazano usporavaju starenje kože i stvaranje bora. Izuzev toga, zaslužni su za ujednačavanje tena, uklanjanje fleka i izgradnju i očuvanje preko potrebnog kolagena. 

Zdrava koža sadrži antioksidanse koji je štite, ali je vrlo često potrebno dodatno je negovati, te koristiti odgovarajuće preparate za lice koje u sebi imaju antioksidanse, kao i unositi hranu koja je bogata antioksidansima. 

Ovi blagotvorni molekuli nalaze se u hrani kao što je voće i povrće, a kao dobri izvori ističu se borovnice, jabuke, prokelj i spanać. Naravno, tu su i druge namirnice koje će dobrineti lepom izgledu vaše kože, ali i celokupnoom zdravlju organizma. 

U okviru svakog obroka uključite sveže, ali i termički obrađeno povrće, dok su užine namenje za konzumaciju voća. 

S obzirom na to da unošenjem pomenutih namirnica ne delujete direktno na kožu, već doprinosite zdravlju čitavog organizma, potrebno je lokalno na lice i telo nanositi proizvode bogate ovim molekulima. 

Najpoznatiji i najjači antioksidansi u kozmetici

Kako bi se koža zaštitila od spoljašnjih faktora i kako bi se očuvao mladalački izgled, blistav i sjajan ten kože, pogodno je korisiti proizvode koji su bogati antioksidansima jer su oni nesumnjivo spas od slobodnih radikala

Da su ovi moćni molekuli veoma važni sastojci za negu i zaštitu kože govori i podatak da antioksidansi u kozmetici imaju dvostruku ulogu, te ne samo da štite kožu, već štite i sam kozmetički proizvod od oksidacije. 

U tom smislu važnu ulogu igra i pakovanje proizvoda, koje treba da bude neprozirno i napravljeno tako da u njega ne može da prodre kiseonik, kako bi se izbegla oksidacija i održala efikasnost proizvoda. 

Upravo ovakva pakovanja koja kriju blagotvorne sastojke iz prirode, uključili smo u naš asortiman. 

Kao najjači antioksidansi ističu se vitamini C i E. Naime, vitamin C ili hidrosulobilni antioksidans neutrališe slobodne radikale i vrši regeneraciju drugih antioksidanasa, kao na primer vitamina E. Takođe, veoma pogodno utiče na sintezu kolagena i elastina u koži, čime uspešno poništava efekte slobodnih radikala na koži. Glavna funkcija vitamina E je zaštita ćelijske membrane od oksidativnog stresa.

Vitamin A koji je poznat kao retinol ima dugogodišnju reputaciju kao jedan od najznačajnijih sastojaka za kožu. Takođe, vitamin A obnavlja kožu i pruža višestruke koristi za gotovo svaku negu kože, od neravnomernog tona kože, povećanih pora, hrapave teksture površine, do finih linija i bora i poboljšanja samog sjaja kože koji je savremenim ženama veoma bitan jer doprinosi zdravom i mladalačkom izgledu.

U Dr Wolfin paleti proizvoda možete pronaći brojne preparate bogate pomenutim sastojcima koji dolaze iz prirode. 

Dalje se nameće pitanje: koji preparati sa antioksidansima su najdelotvorniji? 

Ovi molekuli se nalaze uglavnom u kremema i serumima. Ipak, najdelotvorniji su u serumu. Ovaj preparat nanosi se odmah nakon čišćenja lica, kako bi dospeo do što dubljih slojeva kože.

U anti-age kozmetičkim preparatima, proizvodima za negu kože i proizvodima koji su namenji za zaštitu kože od sunca, antioksidansi čine glavni sastav.

Antioksidativni serum iz našeg asortimana ističe se kao izuzetan preparat za sve tipove kože, čak i za one koji imaju osetljivu kožu, s obzirom na svoju blagu i izbalansiranu formulaciju. 

Njegov sastav čine sastojci poput ulja gvožđa, malina i brusnice i drugi prirodni sastojci. Treba napomenuti da je ulje od koštica grožđa bogato proantocijanidinima, snažnim antioksidansima koji su čak dvadeset puta jači od vitamina C. Upravo oni predstavljaju “hvatače” slobodnih radikala i ujedno čuvaju kožu od starenja. 

Naučnim ispitivanjem došli smo do rezultata koji pokazuju da ovaj serum ima sposobnost hvatanja slobodnih radikala preko 83%.  

Istaknuti proizvod iz našeg asortimana jeste serum sa vitaminom C koji u sastavu sadrži jedan od veoma moćnih antioksidanasa – zeleni čaj koji veoma dobro štiti od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. Zeleni čaj ima izrazito smirujući efekat, što ga čini odličnim sastojkom za ublažavanje crvenih područja. 

Još jedan od dobro poznatih antioksidanasa jeste esktrakt nara koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja, dok u isto vreme povećava nivo molekula antioksidanasa u telu i organizmu. Ova povećana mikrocirkulacija i obnova ćelija veoma pomaže u sprečavanju bora i poboljšava sam izgled kože. Zbog brojnih pozitivnih efekata ovaj ekstrakt našao je mesto u našem anti-age serumu

Ono što je bitno znati i razumeti je da antioksidansi rade još bolje zajedno, kada se kombinuju. Svakodnevnom upotrebom krema za lice ili seruma za negu sa ovim molekulima i drugim sastojcima korisnim za kožu, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi i zasigurno veoma izvanredni.

Nega kože je od izuzetne važnosti, a negovanje prirodnim preparatima je jedan od najboljih izbora za koji se možete odlučiti. Vaša koža će Vam biti zahvalna ukoliko joj se budete posvetili na vreme i tretirali je na adekvatan način, a rezultati će biti vidljivi. 

U našoj online prodavnici možete pronaći veoma kvalitetne, zdrave i prirodne proizvode koji će zasigurno doprineti vraćanju sjaja Vaše kože, te izaberite preparate koji najviše odgovaraju Vašem tipu kože i zaštite je od brojnih spoljašnjih faktora.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.