Zašto su važni antioksidansi za kožu u kozmetičkim proizvodima?
/
/
Zašto su važni antioksidansi za kožu u kozmetičkim proizvodima?
Krema na telu

Zašto su važni antioksidansi za kožu u kozmetičkim proizvodima?

Nega kože je vrlo bitna za sve savremene žene, jer je negovana koža njihov zaštitni znak. Kako je koža najizloženiji organ spoljašnjoj sredini i njenim štetnim uticajima, kao što su sunce, solarijum i brojni zagađivači iz vazduha, tokom cele godine je vrlo važno brinuti o njoj i negovati je. Nega kože nije obavezna samo sezonski, kako mnogi često rade, već je koži potrebna zaštita svaki dan, bez obzira na godišnje doba.

Na kožu pored egzogenih faktora, utiču i endogeni faktori, pa na nju utiču i stres, bolesti, iscrpljenost, neispavanost i loše navike, te ne čudi što se kaže da je koža odraz stanja organizma. Kako je ljudska koža veoma izložena različitim spoljašnjim faktorima, veoma je bitno i važno adekvatno zaštiti kožu koristeći odgovarajuće proizvode i preparate koji su na prirodnoj bazi i imaju u sebi antioskidanse, koji su najdelotvorniji u borbi protiv slobodnih radikala.

Postoji mnogo različitih spoljašnjih faktora koji utiču na zdravlje kože i koji su određeni životnom sredinom oko nas, našim zdravstvenim stanjem i izborom načina života koji vodimo. U daljem tekstu ćete imati prilike da saznate šta su to slobodni radikali, a šta antioksidansi, kao i kako zaštiti kožu i očuvati je zdravom i blistavom.

Šta su slobodni radikali i kako nastaju?

Vrlo je bitno znati šta su slobodni radikali, kako nastaju i kako utiču na ljudsku kožu. Naime, slobodni radikali su veoma agresivni molekuli koji su odgovorni za procese oksidacije u tkivima organizma te dovode do oštećenja kože. Predstavljaju molekule kiseonikovih jedinjenja sa jednim ili više nesparenih elektrona u svojoj spoljašnjoj ljusci. Slobodni radikali nastoje da se povežu u stabilniji spoj i to tako što će da oduzmu elektron nekom drugom spoju i time poremete normalno funkcionisanje.

U epidermu, spoljnem sloju kože koji možemo da vidimo i dodirnemo se slobodni radikali uglavnom stvaraju pod uticajem UV zraka. Pri ograničenoj izloženosti UV zračenju i u normalnim uslovima, mehanizmi kože čija je uloga da je zaštite su sposobni da se izbore sa slobodnim radikalima, međutim ukoliko je izloženost zračenju dugotrajna, mehanizmi su oslabljeni i nisu u situaciji da zaštite kožu i očuvaju je zdravom, te koža postaje osetljivija. Takođe, treba napomenuti da slobodni radikali u našem organizmu nastaju svakodnevno.

Antioksidansi – spas od slobodnih radikala

U borbi protiv slobodnih radikala, najvažniju ulogu imaju antioksidansi. Antioksidansi u kozmetici doprinose zdravijoj koži i lica i tela, te je vrlo važno koristiti adekvatne kreme za negu lica. Antioksidansi su molekuli koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula. Oni zapravo na neki način doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu i na taj način ga stabilizuju.

Antioksidansi za kožu su vrlo pogodni, suprotstavljaju se slobodnim radikalima, sprečavajući ih da oštete zdrave strukture ćelije kože. Antioksidansi imaju trostruku ulogu: onemogućuju stvaranje novih slobodnih radikala, neutrališu već postojeće i popravljaju oštećenja na koži. Takođe, ono što je bitno svakoj savremenoj ženi je da dugo očuva mladalački izgled svoje kože, te je bitno napomenuti da antioksidansi dokazano usporavaju starenje kože i stvaranje bora.

Zdrava koža sadrži antioksidanse koji je štite, ali je vrlo često potrebno dodatno je negovati, te koristiti odgovarajuće serume i kreme koji u sebi imaju antioksidanse, kao i unositi hranu koja je bogata antioksidansima. Kako bi se koža zaštitila od spoljašnjih faktora i kako bi se očuvao mladalački izgled i blistav i sjajan ten kože, pogodno je korisiti proizvode koji su bogati antioksidansima jer su oni nesumnjivo spas od slobodnih radikala koje stvaraju brojni spoljašnji faktori.

Najpoznatiji antioksidansi u kozmetici

Da su antioksidansi moćni sastojci za negu i zaštitu kože govori i podatak da antioksidansi u kozmetici imaju dvostruku ulogu, te ne samo da štite kožu, već štite i sam kozmetički proizvod od oksidacije. U anti-age preparatima, proizvodima za negu kože i proizvodima koji su namenji za zaštitu kože od sunca, antioksidansi čine glavni sastav.

Neki od najpoznatijih antioskidanasa su vitamini C i E. Naime, vitamin C ili hidrosulobilni antioksidans neutrališe slobodne radikale i vrši regeneraciju drugih antioksidanasa, kao na primer vitamina E. Takođe, veoma pogodno utiče na sintezu kolagena i elastina u koži, čime uspešno poništava efekte slobodnih radikala na koži. Glavna funkcija vitamina E je zaštita ćelijske membrane od oksidativnog stresa.

Vitamin A koji je poznat kao retinol ima dugogodišnju reputaciju kao jedan od najznačajnijih sastojaka za kožu. Takođe, vitamin A obnavlja kožu i pruža višestruke koristi za gotovo svaku negu kože, od neravnomernog tona kože, povećanih pora, hrapave teksture površine, do finih linija i bora i poboljšanja samog sjaja kože koji je savremenim ženama veoma bitan jer doprinosi zdravom i mladalačkom izgledu.

Jedan od veoma moćnih antioksidanasa svakako da predstavlja zeleni čaj koji veoma dobro štiti od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. Zeleni čaj ima izrazito smirujući efekat, što ga čini odličnim sastojkom za ublažavanje srvenih područja. Dobro poznat esktrakt nara štiti kožu od oksidativnog oštećenja, dok u isto vreme povećava nivo molekula antioksidanasa u telu i organizmu. Ova povećana mikrocirkulacija i obnova ćelija veoma pomaže u sprečavanju bora i poboljšava sam izgled kože.

Treba napomenuti da je ulje od koštica grožđa bogato proantocijanidinima, snažnim antioksidansima koji su čak dvadeset puta jači od vitamina C. Upravo oni predstavljaju “hvatače” slobodnih radikala i ujedno čuvaju kožu od starenja. Ono što je bitno znati i razumeti je da antioksidansi rade još bolje zajedno, kada se kombinuju. Svakodnevnom upotrebom krema ili seruma za negu sa antioksidansima i drugim sastojcima korisnim za kožu, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi i zasigurno veoma izvanredni.

Nega kože je od izuzetne važnosti, a negovanje prirodnim preparatima je umnogome najbolji izbor za koji se možete odlučiti. Vaša koža će Vam biti zahvalna ukoliko joj se budete posvetili na vreme i tretirali je na adekvatan način. Na našem sajtu možete pronaći veoma kvalitetne, zdrave i prirodne proizvode koji će zasigurno doprineti vraćanju sjaja Vaše kože, te izaberite preparate koji najviše odgovaraju Vašem tipu kože i zaštite kožu od brojnih spoljašnjih faktora.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.