Vitamin C za lice – sve što treba znati o ovom čudotvornom vitaminu
/
/
Vitamin C za lice – sve što treba znati o ovom čudotvornom vitaminu
dve polovine limuna na roze pozadini

Vitamin C za lice – sve što treba znati o ovom čudotvornom vitaminu

Značaj vitamina C za zdravlje čitavog organizma nadaleko je poznat, a njegovi benefiti zaslužni su za optimalno funkcionisanje mnogobrojnih segmenata našeg organizma.

Sigurni smo da je svako od vas barem jednom dobio preporuku da konzumira više vitamina C kako bi poboljšao stanje imunog sistema, ali je uz pomenutu preporuku retko dolazilo i objašnjenje šta to vitamin C zapravo čini za naš organizam.

Situacija sa proizvodima za negu kože koji u svom sastavu sadrže vitamin C je još komplikovanija. Sudeći po etiketama, sve više proizvoda u poslednjih nekoliko godina ima određeni postotak vitamina C koji će načiniti čuda za vašu kožu i otkloniti mnoge nesavršenosti. 

Da li je vitamin C jednako delotvoran u svakom kozmetičkom preparatu? Na šta treba da mislite prilikom njihovog odabira? Šta je ono što ovaj vitamin može uraditi za našu kožu? 

Sve tajne vitamina C za lice otkrivamo vam u nastavku teksta. 

Šta kaže nauka – koliko je značajan vitamin C za kožu?

Vitamin C za lice i kožu ima brojna pozitivna dejstva, te pomaže u rešavanju čestih kožnih problema poput: neujednačenog tena i hiperpigmentacija, vidljivih bora, kože bez sjaja i elastičnosti. 

Na koji način vitamin C rešava sve pobrojane nesavršenosti na koži?

Potrebno je upoznati se sa nekoliko osnovnih funkcija vitamina C koje ga smeštaju na sam vrh lestvice najtraženijih vitamina u kozmetici i odgovaraju na pitanje zašto je vitamin C za lice toliko blagotvoran. 

Antioksidativna zaštita – vitamin C je jedan od najjačih antioksidanasa

Jedna od osnovnih pogodnosti vitamina C za kožu, ali i čitav organizam je antioksidativna zaštita. Ovaj moćni nutrijent stara se o tome da slobodni radikali budu eliminisani, a ćelije obnovljenje. 

Za razliku od normalnih molekula koje odlikuje stabilnost, slobodni radikali su nestabilni molekuli koji napadaju susedne molekule, a kada dođe do disbalansa antioksidanasa i slobodnih radilaka, nastaje oksidativni stres

Oksidativni stres uzrokuje starenje kože, pojavu bora, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pojave kancera kože.

S obzirom na to da su izvori slobodnih radikala svuda oko nas – zračenje, lekovi, duvanski dim, zagađen vazduh, pojedine namirnice koje koristimo u ishrani i slično, neophodno je dodatno zaštiti organizam, uključujući i naš najveći organ – kožu. 

Stimulacija proizvodnje kolagena – pospešivanje proizvodnje jednog od najvažnijih proteina 

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i nalazi se gotovo svuda, a koži obezbeđuje elastičnost, zaslužan je za jedrinu i svež izgled kože.

Već u drugoj polovini dvadesetih godina života, proces prozvodnje kolagena se usporava, te koža gubi 1% kolagena godišnje.  

Pored prirodnog procesa starenja, kojim se smanjuje proizvodnja kolagena, na njegov gubitak utiče i gore pomenuti oksidativni stres. Kada ovo znamo, jasno je da je stimulacija proizvodnje kolagena jedna od veoma važnih uloga vitamina C, te da je vitamin C za lice, ali i kožu čitavog tela izuzetno koristan. 

Upravo iz tog razloga, ovaj važan vitamin javlja se kao jedan od ključnih sastojaka anti-age kozmetike, posebno seruma koji hrane kožu i stimulišu njenu regeneraciju.

nasmejana devojka ispred ogledala maže kremu za lice

Hiperpigmentacija – vitamin C za lice sa flekama nastalim od UV zračenja

Hiperpigmentacija predstavlja pojavu koja nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina, te može nastati iz više razloga. Najčešći uzroci pojave tamnih fleka su hormoni, izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite, prirodni proces starenja (staračke pege), ali i postupalne hiperpigmentacije poput onih koje nastaju od akni i bubuljica. 

Za rešavanje problema fleka treba delovati na uzrok, odnosno redukovati probleme usled kojih se fleke javljaju. Takođe, ono što gotovo svakodnevno možete primenjivati jeste korišćenje preparata sa vitaminom C koji su se pokazali kao efikasni u borbi sa ovim iscrpljujućim problemom kože. 

Nakon saznanja o čudotvornim dejstvima vitamina C za lice, logički dolazimo do još jednog važnog pitanja:

Kako obezbedoti optimalnu količinu ovog nutrijenta koži?

Na dva načina: putem ishrane i korišćenjem kozmetičkih preparata kreiranih uz potporu nauke, bogatih blagotvornim sastojcima iz prirode. 

Ishranom namirnicama poput zrelog sezonskog voća i povrća, unosite optimalnu količinu vitamina C kojom iznutra doprinosite zdravlju kože lica i tela. Na vrhu liste nalaze se paprika, kivi, citrusi, kelj, brokoli i drugo voće i povrće koje sasvim sigurno treba da se nađe na vašem tanjiru. 

I dok smo o zdravoj ishrani informisani od detinjstva, deluje da je značaj kvalitetne kozmetike na neki način zanemaren. 

Kozmetički preparati sa vitaminom C – o čemu treba da mislite prilikom odabira?

Unos vitamina C apsorpcijom kože, odnosno nanošenjem preparata bogatih ovim nutrijentom delujete na njene dublje slojeve, te na ovaj način dolazite do srži i pospešuje ciklus obnove ćelija. 

C vitamin spada u grupu nutrijenata koji su veoma osetljivi, te na njegovu održivost utiču svetlost, visoka temperatura i teški metali. Veliku ulogu u očuvanju vitamina C igra pakovanje preparata, koje bi trebalo da pružaju neophodnu zaštitu od svih pomenutih faktora, kako bi se održao kvalitet i fantastična dejstva ovog važnog nutrijenta.

Izuzev toga što treba da birate kozmetičke preparate dobre reputacije, čije formulacije su zasnovane na naučnim principima i garantuju visoku delotvornost, odaberite tamne staklene bočice u kojima se kriju blagotvorni sastojci.

Takođe, treba voditi računa o tome šta se pored vitamina C nalazi na spisaku sastojaka proizvoda. Sigurni smo da ne želite da zajedno sa ovim korisnim vitaminom vaša koža upija parabene, silikone, veštačke boje i mirise.

sveća, krema i dva seruma sa pipetom na beloj pozadini

Kupujte pametno – prirodna kozmetika je idealan izbor za sve tipove kože

Poznato je da lepota dolazi iznutra, a da su priroda i nauka najbolji saveznici, čijim udruženim snagama nastaju prozvodi vrhunskog kvaliteta, koji su zaštitni znak Dr Wolfin kozmetike. Na isti način, sa puno pažnje i mnogo znanja kreiran je naš serum sa jednim od najefikasnijih formi vitamina C koji je u ovaj preparat stigao pravo iz prirode.

Ceo asortiman dr Wolfin kozmetike je bez parabena, silikona, veštačkih boja i mirisa. Na ovaj način možete biti sigurni da značajno doprinosite zdravlju vaše kože, bez brige o formama i oblicima nutrijenata i sastojcima. 

U našoj laboratoriji, svaki sastojak je pažljivo doziran i kombinovan tako da deluje blagotvorno za određene tipove i stanja kože, pa je idealno rešenje za one sa osetljivom, normalnom, mešovitom, ali i problematičnom kožom.

Serum sa vitaminom C sadrži ulja veoma bogata vitaminom C, a to su divlje ruže, ulje jagode, ekstrakt semena maline, plod kakadu šljive, plod borovnice i list zelenog čaja koji umiruju vašu kožu, vraćaju joj tonus, a odlikuju se visokom efektivnošću. 

Da biste bili sasvim sigurni da činite pravi izbor – dovoljno je da pogledate celokupan spisak sastojaka našeg prirodnog seruma.  Pomenute biljke se izuzev bogatstva vitaminom C mogu pohvaliti i drugim benefitima koji se ističu kao sjajni u borbi protiv najrazličitijih kožnih problema. 

Sunce i vitamin C – prijatelji ili suparnici? 

Vitamin C je zapravo jedan od najboljih nutrijenata kada govorimo o negativnim efektima sunčevih zraka poput oštećenja koja nastaju izlaganjem UVA i UVB zracim. Vitamin C za lice je obavezan sastojak u kozmetičkim preparatima tokom čitave godine, a posebno tokom vrelih letnjih meseci. 

Naravno, to ne znači da odmah nakon nanošenja preparata sa vitaminom C treba da se izlažete jakom suncu, te je preporuka da ga u letnjem periodu nanosite uveče. Na ovaj način postižete bolju stimulaciju proizvodnje kolagena. 

Kako biste se u potpunosti osigurali i obezbedili sveoubuhvatnu zaštitu od loše kombinacije kiselina i jakog sunčevog zračenja, brigu o hiperpigmentacijama preko dana prepustite sjajnoj SPF kremi za zaštitu. 

Pomenućemo još jednu važnu stavku koja brine ljubitelje potamnelog tena – izbeljivanje kože. 

S obzirom na to da se vitamin C za kožu ističe kao borac protiv fleka koje izbeljuje, dolazi do zabune i pitanja – da li vitamin C podrazumeva i izostanak preplanulog, letnjeg tena. 

Imamo dobru vest – dosadašnja istraživanja potvrdila su da vitamin C zapravo sprečava pojavu fleka od sunca, te vašoj koži daje posebnu dozu preplanulosti, blistavosti i pospešuje ujednačavanje tena. 

Za kraj ćemo vas posavetovati da uvek birate kvalitetne proizvode bogate vitaminom C i drugim blagotvornim aktivnim sastojcima koji će pospešiti obnavljanje vaše kože i imati pozitivne efekte na njeno zdravlje. 

Upravo takvi su Dr Wolfin proizvodi koji se ističu po optimalnom prirodnom sastavu i negujućim formulacijama dokazane efikasnosti, uz koju će vaša koža poprimiti zdrav izgled. Istražite našu online prodavnicu i već danas odaberite kozmetički preparat koji će postati deo vaše dnevne rutine nege kože.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.