Upoznajte vašu kožu – faktori koji utiču na izgled i zdravlje kože
/
/
Upoznajte vašu kožu – faktori koji utiču na izgled i zdravlje kože
portret negovane devojke bez šminke

Upoznajte vašu kožu – faktori koji utiču na izgled i zdravlje kože

Sigurno ste čuli za izraz: Koža pamti?

Da li znate šta on znači i šta je to što naš najveći organ pamti?

Odgovor je jednostavan – koža je prva na udaru brojnih spoljnih uticaja, ali i odraz određenih unutrašnjih faktora i kao takva pamti baš sve čemu je izlažemo. Zato je važno upoznati se sa faktorima koji utiču na izgled kože i razumeti njene reakcije. 

Ukoliko želite da vaša koža blista, da efekti starenja nastupe što kasnije, a što je najbitnije da održite zdravlje u dubinskim i površinskim slojevima kože, nastavite sa čitenjem teksta i naučite da čitate signale koje vam ona šalje. 

Unutrašnji faktori koji utiču na kožu – da li možete delovati na njih

Kao što smo pomenuli, unutrašnji faktori jedni su od važnih činilaca koji utiču na stanje kože, a dolaze iz samog organizma. Ako niste zadovoljni izgledom svoje kože, a istovremeno smatrate da ste pokušali baš sve kako biste doprineli njenoj blistavosti, vreme je da se konsultujete sa doktorom.  

Unutrašnji faktori uključuju: genetske predispozicije, hormonalni status i određena hronična stanja pojedinca. Genetika utvrđuje tip kože, zaslužna je za biološki proces starenja i predispozicije na određena stanja kože. 

Ipak, ukoliko primetite određene nesavršenosti na koži, strukturalne promene i ne reagujete na preparate koji su vam inače odgovarali, vreme je da posetite dermatologa. 

Uz adekvatnu terapiju koja deluje direktno na uzrok nastanka problema, stanje kože znatno se može poboljšati. 

Spoljašnji faktori – koža je ogledalo naših navika

Stil života i svakodnevne navike igraju veliku ulogu u pogledu izgleda i zdravlja kože. U tom smislu, najveću moć nad njima imamo upravo mi

Prvilnim ophođenjima prema koži, ali i prema čitavom organizmu dolazimo do blistavosti i optimlanog stanja i izgleda kože.

U egzogene faktore koji utiču na stanje kože spadaju činioci iz spoljašnje sredine poput vremenskih uslova, mesta stanovanja (život u gradskoj sredini, na planini, pored mora ili u ruralnom području drugačije deluju na kožu), ali i neadekvatna nega kože, ishrana, i druge navike. 

Sa zdravim načinom života i pravilnom negom kože treba započeti već u mladosti. Iako se neželjeni efekti neadekvatnog stila života ne oslikavaju odmah na našoj koži, zrela dob će poput platna biti oslikana našim nekadašnjim postupcima. 

Nega kože – kako da izbegnete greške u koracima

Prvi i osnovni korak u uspostavljanju zdravog izgleda kože jeste svakodnevna nega. 

Upotreba kvalitetnih prirodnih preparata koji su deo Dr Wolfin asortimana predstavlja dobar put ka zdravoj i blistavoj koži. 

U našoj laboratoriji, upotrebom blagotvonih sastojaka iz prirode, sa potporom nauke, kreiraju se vrhunski kozmetički preparati. 

Međutim, da biste na pravi način negovali vašu kožu, izuzev odabira kvalitetnih preparata, potrebno je koristiti naše kozmetičke proizvode koji odgovaraju vašem tipu i stanju kože i ispratiti sve korake u nezi. Jutarnja i večernja rutina nege treba da obuhvataju čišćenje kože, toniranje, nanošenje seruma i na kraju mazanje kreme za negu lica.

Zašto je važno ispratiti sve korake nege i biti dosledan

Vratićemo se na prvu rečenicu iz teksta i podsetiti se izraza koji glasi – koža pamti

Dugoročna kvalitetna nega ostaviće brojne pozitivne efekte na koži i delovati na njene dubinske slojeve, a svaki korak u nezi podjednako je važan. U našem asortimanu pronaći ćete gel za čišćenje lica koje je pogodno za prvi korak u nezi. Ovom mlečno gelastom teksturom efikasno ćete otkloniti šminku, ali i druge čestice koje se tokom dana “zalepe” na lice. 

Zatim na red dolazi toner koji će pomoći da koža povrati PH balans i otvoriće pore, tako da ih pripremi za naredni korak nege – nanošenje seruma. 

Serumi za lice iz naše palete proizvoda pomoći će vam da unapredite svakodnevnu negu lica. Serumi sadrže znatno veću koncentraciju aktivnih sastojaka i veoma je važno naneti ih na očišćeno lice i vrat kako bi sastojci što dublje prodrli u kožu i dali što bolji efekat. 

Uzevši u obzir činjenicu da serum prodire u dubinske slojeve kože, veoma je važno odabrati one preparate lišene veštačih boja i mirisa, silikona i parabena, što vam naš asortiman i omogućava. Ovi preparati igraju važnu ulogu u nezi zrele kože, a bitni su i za negu dehidrirane kože ili posebno osetljivog lica.

Na kraju dolazi neizostavan korak – nanošenje dnevne kreme u okviru jutarnje rutine, odnosno noćne kreme u okviru večernje rutine koja .  

Dr Wolfin se potrudio da u asortiman kozmetičkih preparata uključi proizvode koji će odgovarati svim tipovima kože. Uz podršku iz prirode u bočice smo smestili blagotvorne sastojke, te će rezultati biti. Kada pronađete adekvatne preparate za negu kože i svakog jutra i večeri brinete o svom licu, efekti će uskoro biti vidljivi. 

Međutim, šta ako se i u ovom slučaju niste zadovoljni izgledom svoje kože?  

prikaz tretmana lica

Ishrana – konzumirajte namirnice koje prijaju vašem organizmu

Vitamini, minerali, složeni ugljeni hidrati, proteini i masti – svi pomenuti nutrijenti do našeg organizma dospevaju putem ishrane, a posredno utiču na izgled i zdravlje naše kože. Važno je da na dnevnom nivou unesete optimalnu količinu zdravih namirnica bogatih pomenutim nutrijentima, na čemu će vam čitav organzam, pa i koža biti izuzetno zahvalni. 

Sa druge strane pržena hrana, namirnice pune šećera, alkohol, a neretko i mlečni proizvodi poznati su kao najveći neprijatelji kože, te je naš savet da ih izbegavate.

Određeni tipovi kože posebno su osetljivi na namirnice koje konzumiramo. Primera radi, problematična koža može reagovati izbijanjem akni ukoliko unosite previše rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda. Ovde opet dolazimo do ključne uloge prepoznavanja tipa kože, a konsultacije sa stručnjacima pomoći će vam da isplanirate izbalansirane i zdrave obroke. 

Nemojte zaboraviti na hidrataciju koja je od krucijalne važnosti za zdravu i lepu kožu lica. Neka u svakom trenutku kraj vas bude flašica sveže vode, a na dnevnom nivou unesete prepoučenu količinu tečnosti – oko 2 l.

Na koje navike treba da obratite posebnu pažnju?

U redovima iznad obuhvatili smo važne faktore čijim posmatranjem ćete se upoznati sa reakcijama vaše kože i uspeti da adekvatno odreagujete te postignete svež izgled lica. 

Ipak, ne smemo izostaviti još nekoliko važnih činilaca koji su deo svakodnevice gotovo svake savremene žene. Stres, nesanica, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje predstavljaju navike koje vas mogu spustati na putu do zdrave kože. 

Pušenje će izuzev pojave sitnih bora oko usana uticati na oštećenje kolagena i elastina, a duvanski dim poznati je izvor ozloglašenih slobodnih radikala. 

Svesni smo da promena životnih navika za 180 stepeni teško. Primera radi, uključivanje fizičke aktivnosti neretko može delovati kao nemoguća misija, ali uz malo volje i fokusa, primetićete kako vam se popravlja raspoloženje, kondicija, ali i izgled kože

Zašto je to tako? 

Vežbanjem se povećava protok krvi i limfe, što ćelijama omogućava uspešno obnavljanje, doprema kiseonik i koža se “čisti” iznutra.

Svakoga dana pronađite malo vremena za sebe i ne dopustite sitnicama da vas izbace iz koloseka. Primenom ovih postupaka, na dobrom ste putu da stignete do željenog izgleda. 

Dr Wolfin je tu da vam na tom putu pomogne kvalitetnim prirodnim preparatima. Odaberite kozmetički preparat koji odgovara vašem tipu i stanju kože i rezultati će biti vidljivi.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.