Ulje jojobe – zašto je važan deo nege i kakva mu je primena u kozmetici?
/
/
Ulje jojobe – zašto je važan deo nege i kakva mu je primena u kozmetici?
Ulje jojobe u bočici

Ulje jojobe – zašto je važan deo nege i kakva mu je primena u kozmetici?

Ulje jojobe predstavlja najlepši dar iz prirode za negu lica i tela, a za to treba zahvaliti hranjivim sastojcima koji su sadržani u ovom ulju, a koji su ujedno neophodni koži. Prirodna kozmetika je nezamisliva bez ovog magičnog sastojka, pa dame širom sveta biraju kreme i druge kozmetičke preparate upravo na bazi ulja jojobe, koje deluje na kožu poput melema.

Ulje jojobe je izuzetno cenjeno širom sveta, a svoju primenu je našlo prvenstveno u svetu lepote, pa je od davnina u službi baršunaste, elastične i zdrave kože, a uz to je i odličan saveznik za jaku i sjajnu kosu. Njegova primena je višestruka, a mi ćemo se u nastavku fokusirati na to kako deluje ulje jojobe i na koje načine ga možete koristiti. 

Zašto je tako važno ulje jojobe za lice?

Tajna ulja jojobe leži u njegovom sastavu, koji je bogat vitaminom E, kompleksom B vitamina, cinkom, jodom, bakrom, hromom, masnim kiselinama i selenom. Koža ga sjajno prihvata jer ulje jojobe ima dosta sličnih karakteristika sa sebumom koji se prirodno luči na licu u manjoj ili većoj meri, zbog čega bez problema prihvata i druge blagotvorne sastojke koji dolaze u ovom ulju. 

Važno je odmah napomenuti da je ulje jojobe potpuno bezbedno za korišćenje, jer u njegovom sastavu nema toksina. Naprotiv, ovo ulje reaguje kao prirodni antioksidans koji je odlična zaštita od spoljnih uticaja štetnih za kožu. Tome doprinose i antibakterijska svojstva njegovog sastava. 

Ulje jojobe se ne svrstava u grupu alergena, pa nema opasnosti od iritacija kože. Lice ga prihvata na najbolji način, upijajući sve ono što mu je potrebno za lep, svež i prirodno sjajan izgled tokom celog dana. 

Kako se dobija ulje jojobe?

Ulje jojobe se dobija iz zimzelene biljke jojoba, čiji je životni vek i do 200 godina. Njeno cvetanje traje oko tri godine, a prepoznatljiva je po zelenom plodu punom ulja, koje daje ženska biljka ove vrste. Seme jojobe daje ulje koje po svojoj teksturi više podseća na vosak u tečnom stanju, a ono je ujedno i glavni motiv za uzgoj ove biljke. 

Kako deluje ulje jojobe na kožu?

Ulje jojobe deluje na više načina, a pozitivni efekti su vidljivi na licu bez obzira na to koji tip problema imate sa kožom. Problematična koža traži najbolji tretman iz prirode, a ulje jojobe itekako može da odgovori na njene potrebe. Evo i kako. 

Devojka sa lepom kožom

Ulje jojobe protiv akni 

Akne su čest problem na koži, bez obzira na to da li je reč o tipičnim pubertetskim bubuljicama ili aknama u kasnijim dobima života. One neretko predstavljaju ozbiljan estetski, ali i zdravstveni problem zbog čega je neophodno pronaći efektno, ali neagresivno sredstvo za njihovo otklanjanje. 

Upravo ovde svoju primenu nalazi ulje jojobe, koji smiruje upale i dubinski čisti problematičnu kožu. Velika prednost ulja jojobe je ta što nema gustu i tešku teksturu, pa se vrlo lako upija i prodire u kožu, otklanjanjući nagomilani sebum i druge nepravilnosti koje uzrokuju pojavu akni. 

Čisteći kožu, ulje jojobe ujedno formira zaštitni sloj na licu koji sprečava prodiranje novih bakterija, a samim tim i nastanak novih bubuljica. Ulje jojobe za akne može da se koristi u svim dobima života, jer kao što je prethodno istaknuto, nema sastojaka koji mogu loše da deluju na mlađu ili stariju kožu. 

Ulje jojobe za masnu kožu

Masna koža lica je uzrokovana prevelikom količinom sebuma koji se u njoj luči, zbog čega je ulje jojobe za kožu idealan lek. Naime, on reguliše lučenje sebuma dovodeći ga u normalne granice, tako da se koža masti u manjoj meri, a samim tim i prestaje da bude meta akni, bubuljica i svih drugih nečistoća koje se dovode u vezu sa masnim tipom kože. 

Iako na prvi pogled ulje ne deluje kao idealno rešenje za već masnu kožu, ulje jojobe za lice je izuzetak, budući da optimalno deluje na kožu regulišući procese koji se u njoj dešavaju. Redovnom upotrebom jojobinog ulja, žlezdama se “šalje signal” da je koža snabdevena dovoljnom količinom (korisnog) ulja, te da lučenje masnoće treba znatno smanjiti. 

Ulje jojobe za hidrataciju

Ipak, ulje jojobe nije recept isključivo za masnu kožu. Njegova svojstva su takva da doprinose raznim tipovima kože, pa svoju primenu nalazi i u prirodnoj hidrataciji suve kože. Zaštitini sloj koji naneseno ulje jojobe formira ujedno i hidrira kožu, čuvajući je tako od oštećenja i prebrzog stvaranja bora kome je suva koža inače sklona. 

Suvoj koži je nega posebno potrebna jer je znatno osetljivija na spoljašnje nadražaje poput vetra, padavina i sunca, pa je vrlo važno priuštiti joj adekvatnu negu koja će zadovoljiti sve njene potrebe. 

Kako koristiti jojobino ulje za lice?

Ulje jojobe možete koristiti na različite načine, jer je vrlo rasprostranjeno i pristupačno za kupovinu. Ipak, najbolji efekat se ostvaruje u kombinaciji sa drugim kvalitetnim sastojcima za negu kože, pa je preporučljivo da ga upotrebljavate kao deo prirodnih krema za lice, koje sadrže pažljivo odabrane sastojke za vašu kožu. 
Ulje jojobe je najbolji izbor koji možete napraviti za svoje lice, bez obzira na to da li imate suvu, masnu ili mešovitu kožu. Vrlo je hranljivo i zaštitinički nastrojeno prema koži, a efekti dolaze u vidu baršunastog osećaja kože pod prstima, svežine u licu, manjeg mašćenja kože i ublažavanja bora. Udovoljite svojoj koži i birajte kozmetičke proizvode iz prirode sa uljem jojobe, koji će vašem licu pružiti najlepši tretman!

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.