Ulje avokada u kozmetici – zašto bi trebalo koristiti avokadovo ulje
/
/
Ulje avokada u kozmetici – zašto bi trebalo koristiti avokadovo ulje
Upotreba ulja od avokada

Ulje avokada u kozmetici – zašto bi trebalo koristiti avokadovo ulje

Avokado ulje je čuveni i vekovima poštovani eliksir zdravlja i mladollikosti, a njegova upotreba poslednjih godina veoma je zaživela, ne samo u ishrani već i u kozmetičkoj – kako preparativnoj tako i dekorativnoj industriji.

Benefiti ulja od avokada su višestruki za naše zdravlje i negu kose i kože. Ulje avokada u sebi sadrži obilje vitamina, antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina koje naša koža ne proizvodi u količini koja nam je potrebna, pre svega zbog konstantnog izlaganja lošim atmosferskim prilikama, lošim navikama poput pušenja, nekvalitetnoj hrani, a na kraju i – nekvalitetnoj kozmetici i šminki.

Ulje od avokada i avokado

Kompletna namirnica najzastupljenija u kozmetici i farmaciji

Avokado potiče iz tropskih i subtropskih područja Južne i Severne Amerike. Njegovu korist otkrili su još u XV veku španski osvajači koji su biljku raširili širom sveta, pa se ona danas gaji u Španiji, srednjoj i južnoj Africi, Indoneziji, Sjedinjenim Državama, Kini i Izraelu.

Zbog visokog sadržaja masti i proteina koristi se kao svojevrsna zamena mesnim namirnicama u ishrani vegeterijanaca i vegana. Ipak, možda je najznačajnija savremena primena ulja od avokada u kozmetici i farmaciji. Zbog svog jedinstvenog sastava i svojstava, avokado ulje postalo je dragoceni sastojak u brojnim kozmetičkim preparatima, dodacima prehrani pa i lekovima.

Ulje avokada za lice sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok. Bogato je vitaminima A, B, C, D i E i kao svojevrsna riznica kvalitetnih sastojaka, tebalo bi da se nađe na svakom stočiću savremene žene kao deo temeljne noćne rutine.

Međutim, lako je pobrojati koji sve vitamini čine avokado, ali hajde da se pozabaimo “razotkrivanjem” činjenica, odnosno – šta sve ti mali mikroelementi u avokadu zapravo čine u i na našem epidermisu, i zašto je ulje avokada u kozmetici postalo praktično nezamenjivo:

  1. Oleinske kiseline kojima avokado obiluje inhibiraju apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok a na kraju i na kožu (jedan od čestih uzroka za nastajanje dosadnih komedona – tvrdih tački u predelu obraza i očiju koje liče na bubujice – ali zapravo to nisu, i ne smeju se samostalno uklanjati!).

Ulje avokada može da uništi slobodne radikale u mitohondrijama, što nije pošlo za rukom nijednom drugom antioksidansu. Mitohondrije su organele koje stvaraju enegiju za sve procese u telu. Ukoliko dođe do oštećenja ovih organela – vrlo brzo dolazi do pojave bolesti i ubrzanog starenja.

  1. Omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + Kalijum – ovaj fantastični trojac zaslužan je za zaštitu krvnih sudova od delovanja takozvanih slobodnih radikala, koji ih oštećuju i šire. Problem sa oštećenim krvnim sudovima ne mora biti samo u telu, već se manifestuje i kao jako crvenilo na licu (od popucalih kapilara), tako da za ulje avokada u kozmetici ovaj put možemo reći da deluje protivupalno.
  2. Beta steroli, vitamini E, D i A – iako su poznati kao “pomoćnici” tela u apsorpsiji lošeg holesterola, fitosteroli koje poseduje avokado ulje imaju ulogu inhibitora deobe ćelija, što znači da podstiču obnavljanje oštećenih mesta na koži. Ulje avokada je poznato po vrlo visokoj koncentraciji ovih vitamina.
  3. Lutein – Ulje avokada ima vrlo visoku koncentraciju takozvanog “očnog vitamina”, prirodni je karotenoid i ima veliku primenu u preparatima za zaštitu od UV zračenja pored toga što sprečava degeneraciju tkiva koja dovodi do slabljenja vida.

Kako se dobija ulje avokada?

Najkvalitetnija biljnao ulje od avokada dobija se hladnim presovanjem celog ploda. Zbog visokog sadžaja vrednih masnih kiselina u mesu ploda i koštici, presuju se čitavi plodovi a ne samo semenke.

Zbog toga ulje od avokada ima blago zelenkastu boju i blagi miris koji se može opisati kao kombinacija badema i putera. Ulje avokada u kozmetici ima najveću primenu, jednom kada se estrahuje, ali se koristi i kao visokokvalitetno začinsko ulje za salate, u nezi kose i preparatima za sunčanje. 

Avokadovo ulje se ne preporučuje za kuvanje i prženje, jer visoka temeratura uništava sve kvalitetene mikroelemente u ulju, što obezvređuje sve kvalitetne namene.

Ulje od avokada i kozmetika

Benefiti koje ima ulje od avokada na stanja kože

Ulje avokada u kozmetici poznato je kao prirodni i vrlo moćan saveznik u borbi protiv starenja, ali i u saniranju tegoba na mladoj, problematičnoj i upaljenoj površini epidermisa. U kozmetici je odavnina poznato svojstvo koje ima hladno presovano avokadovo ulje koje omekšava kožu i pomaže prenosu aktivnih supstanci u dublje slojeve kože. 

1. Antibakterijska svojstva i tretman protiv akni

Ulje avokada u kozmetici se posebno ceni zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava. Odlično čisti kožu od prljavštine, besprekorno uklanja šminku, a da pritom ne iritira kožu tokom trljanja.

Naneseno kao tretman nakon umivanja i čišćenja ima sposobnost da nakon dužeg korišćenja zaceli oštećene delove pokožice i obnovi strukturu epidermisa na većij dubini.

Ulje avokada u kozmetici naročito vole da primenjuju kozmetičari, kao idealno i prirodno rešenje i bazu u tretmanima protiv akni, jer zaceljuje kožu i podstiče prirodnu, samoregulativnu i zaštitnu funkciju.

2. Ublažava tegobe dermatitisa

Ekcem ili dermatitis je hronično stanje kože u kojem ona doživljava promene kao što su crvenilo, perutanje, suvoća ili svrab u predelu pregiba kože, kao što su kolena i laktovi, na obrazima, na zglobovima ruku i nogu, na leđima…

Pojava, manifestacija i borba sa ekcemom uveliko zavisi od stanja metabolizma i njegove reakcije na spoljašnje iritante. Iako nije dokazano da hrana utiče na pojavu i širenje ekcema, ako je utvrđeno da je dete alergično na neke namirnice dermatolozi savetuju izbegavanje hrane koja može da pojača crvenilo i svrab, a sa druge strane – dobićete i savet o tretiranju obolelih mesta određenim preparatima.

Jednan od tih preparata je i naše ulje avokada. Ulje avokada u kozmetici za lečenje dermatitisa umanjuje simptome ekcema i ubrzava zarastanje ogrebotina nastalih usled svraba i češanja. Zbog Palmitoleinske kiseline, ulje avokada smanjuje osećaj zatezanja i peckanja koji je karakterističan za suvu kožu zahvaćenu ekcemom.

3. Izvanredna sposobnost regeneracije i podmlađivanja

Ukoliko želimo da imamo optimalnu zaštitu od delovanja faktora godina na našu kožu, onda ništa ne bi tebalo prepuštati slučaju, već pozvati nauku u pomoć. Prirodna kozmetika je zato i doživela preporod. Procvetala je jer je nauka ustanovila šta se sve krije unutar nekih od najrasprostranjenijih ili pak, onih egzotičnijih namirnica kojima se radujemo na trpezi.

Voće i povrće koje je godinama krilo izvanredne sposobnosti regeneracije naših organa, konačno je dobilo mogućnst da tu pomoć pruži i najvećem organu na čoveku – našoj koži, i da pojača njenu zaštitnu funkciju.

Avokado, ali najpre ulje avokada ima izvanrednu sposobnost da regeneriše i podmladi kožu. Ova sposobnost krije se u jednostavnom obašnjenju da je ulje avokada za lice moćna mešavina koncentrisanih esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje kože i održavaju njenu elastičnost. 

Ulje avokada za lice znači i podsticaj metabolizma kolagena i povećavanje njegove topivosti u dermisu, a visoki sadržaj vitamina E neutrališe slobodne radikale.

Ulje avokada u kozmetici je postalo veoma popularno i zbog svoje sposobnosti izuzetno jakog i brzog prodiranja u kožu – sve do epidermisa. Ulje avokada moćno hidrida, regeneriše i omekšava kožu lica, vrata i dekoltea.

Ulje avokada u kozmetici mogu primenjivati svi tipovi kože, a iako ne ostavlja masni i teški trag, najpogodnije je za zrelu kožu, kao i za suvu ili dehidriranu. Ulje avokada u kozmetici doprinosi i povećanju SPF faktora kreme, a već nanošenjem samog ulja na lice, obezbedili ste sebi faktor zaštite od 15, koji blokira više od 90% UVB zraka.

Pored ovoliko kvalitetnih primena koje ulje avokada u kozmetici ima, ne postoji nijedan razlog da ga već sada ne uvrstite u svoju rutinu, barem nekoliko puta nedeljno – bićete zapanjeni i oduševljeni rezultatima, naročito ukoliko imate neke od pomenutih, dermatoloških problema.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.