Suva koža lica – simptomi, uzroci, tretman i nega
/
/
Suva koža lica – simptomi, uzroci, tretman i nega
Lice devojke smeđe kose na suncu

Suva koža lica – simptomi, uzroci, tretman i nega

Suva koža lica često se zapostavlja, jer se ovaj tip kože, neretko smatra povlašćenim u odnosu na masnije tipove. Pa iako je učestala pojava, suva koža lica se ređe smatra problematičnom. Previđa se činjenica da suva koža lica i crvenilo koje je često njen propratni simptom, predstavlja problem kod mnogih ljudi

Takođe, među laicima, često se može primetiti stanovište, koje povezuje inflamantorna oboljenja kože isključivo sa masnijim tipovima kože. No, suva koža sa bubuljicama, jedan je od najčešćih dermatoloških problema, i kao takva zaslužuje punu pažnju.

Koža je najveći organ na našem telu, koji predstavlja barijeru direktnog kontakta sa spoljašnjom sredinom. Ostatak kože tela, najčešće štitimo odećom, ali koža lica ostaje potpuno izložena, te zahteva poslednju pažnju i negu. Upravo atmosferske prilike i uticaj sredine predstavljaju jedan od najčešćih uzroka suve kože lica, pa tako nemali broj ljudi primećuje da suva koža zimi naročito pati. 

O tome koji su uzroci i faktori rizika oštećenja naše prirodne barijere tela, te kako se neguje i tretira suva koža koja se peruta i još mnogo drugih korisnih informacija koja će vam biti od koristi ukoliko je vaša koža suvog tipa, predstavljamo vam u nastavku teksta.   

Suva koža lica – uzroci i faktori rizika koji mogu dovesti do dermatološkog problema

Suva koža lica može biti uzrokovana mnoštvom unutrašnjih i spoljnih faktora, te se uzroci za suvoću kože mogu naći i u atmosferskim prilikama, kao i genetskim predispozicijama. 

Veliki deo tela, zaštićen je odećom, te je drastično manje izložen uticajima spoljnih faktora, poput vetra, mraza i sunčevih zraka. Koža lica je, s druge strane, konstantno izložena atmosferskim prilikama, te joj je zbog toga neophodna posebna nega i pažnja. 

Koža tela i lica razlikuju se i po svojoj strukturi. Koža lica je dosta osetljivija i tanja, u odnosu na ostatak tela. Upravo zbog toga, suva koža ispod oka, vrata i usana, jesu prvi pokazatelji suvoće kože, jer predstavljaju najnežnije i tanje delove na telu.

Suvoća kože uslovljena genetikom i opštim zdravstvenim stanjem

Suva koža lica, dakle, može biti nasledna ili stečena, a uzrokuje je nedostatak lipida – jedinjenja koja imaju funkciju u izgradnji ćelija. Jedan od najznačajnijih, gradivnih lipida jesu i voskovi koji obrazuju zaštitni sloj na koži. 

Genetske predispozicije, igraju važnu ulogu u određivanju nivoa suvoće kože, koja se povećava i sa godinama. Naime, što smo stariji, to su veći izgledi da se pojavi suva koža lica i perutanje. 

Hormonski uticaji mogu takođe doprineti suvoći kože. Suva koža nakon porođaja i tokom trudnoće česta je pojava, tokom promene nivoa estrogena u telu, ravnoteža vlažnosti kože je narušena, što dovodi do suve kože lica. 

Neka patološka stanja, koja takođe mogu biti urođena, mogu biti direktno povezana sa suvoćom kože. Takve su različite alergije, ekcemi, ali i dijabetes, problemi sa radom tiroidne žlezde i neka oboljenja bubrega. 

Posebno treba biti oprezan jer suva koža koja svrbi, može biti simptom nekih od navedenih bolesti poput dijabetesa. Suva koža lica koja se peruta, takođe može da bude simptom ekcema ili alergija. U ovim slučajevima, vrlo je bitno konsultovati se sa stručnjakom, te odabranim dermatologom.

Suva koža na licu uzrokovana atmosferskim prilikama i životnim navikama

Fotografija lica mlade devojkeSuvoća kože lica vrlo je često posledica loših životnih navika, ali i atmosferskih prilika. Sve ovo su spoljašnji uslovi koji itekako utiču na kvalitet vaše kože lica. 

Suva koža lica obično je često osetljivija tokom sezonskih promena, te se često pogoršava dolaskom leta i zime. 

Opšte je poznato negativno dejstvo sunčevih UV zraka, te suva koža posle sunčanja, koju neretko prati i suva koža lica i crvenilo. Ove posledice najprimetnije su na letovanju, tokom sunčanja, nakon koga uglavnom sledi suva koža koja se peruta. 

Duže izlaganje suncu, dovodi i do pojave bora, naročito u predelu oko očiju i hrapavosti kože usled isušivanja. Zbog toga se preporučuje korišćenje preparata sa hijaluronom, koji utiče na zadržavanje vlage u koži. 

No, ipak, bitno je pomenuti da će do negativnih posledica doći samo u slučaju prekomernog eksponiranja suncu. Koža je ključna za sintetisanje vitamina D, koji dobijamo upravo pri izlaganju suncu, zbog toga se umereno sunčanje na slabom suncu čak i preporučuje.

Suva koža zimi, s druge strane, najčešće je posledica mrazeva i vetra, a s obzirom na to da je posebno sklona iritaciji, neretko, se povezano javlja suva koža lica i crvenilo, te ekstremno suva i ispucala koža. 

Od ostalih spoljnih uticaja, za isušenost kože lica, bitne su i određene životne navike, poput pušenja, svakodnevne higijene i ishrane. 

Pušenje ne samo da utiče nepovoljno na opšte zdravlje, već i na kvalitet kože. Naime, nikotin smanjuje protok krvi, kao i cirkulaciju. Ovim se sprečava i optimalan dotok korisnih materija, lipida i vode, koji su ključni za balansirano stanje kože. 

Svakodnevna higijena, podrazumevala bi kupanje i tuširanje u vodi koja nije previše topla, s obzirom na to da voda iznad 38 stepeni može oštetiti zaštitni sloj naše kože.

Suva koža ishrana i vitamini 

Zaista ključni faktor u borbi protiv suvoće kože lica je i ishrana, te pravilan unos mikronutrijenata poput vitamina i minerala. Za optimalan izgled i kvalitet kože, neophodan je unos namirnica koji obiluju vitaminima C i E. 

Naime, vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji je jedna od najznačajnijih belančevina u našem organizmu. On čini i 70% belančevina u našoj koži, a ključan je za razvoj vezivnih tkiva i izgled kože. Kolagen takođe, ublažava oštećenja na koži nastala UV zracima. 

Vitamin E, predstavlja antioksidans koji štiti organizam od spoljašnjih faktora, te dima cigareta, zagađenja vazduha i UV zraka, te je jasno zbog čega ima toliko povoljan efekat na izgled i kvalitet kože. 

Osim ishranom, neki od kvalitetnih dejstava vitamina, mogu se apsorbovati i preko preparata obogaćenim ovim mikronutrijentima, pa se njihova upotreba posebno preporučuje za negu suve kože lica. 

Kako odrediti tip naše kože te negovati suvu kožu lica na pravi način? 

Devojka koja nanosi kremu na usne ispred ogledalaSada kada smo se upoznali sa uzrocima i faktorima rizika za isušivanje kože, možemo da pravovremeno reagujemo, te izbegnemo potencijalno isušivanje kože lica u budućnosti, ali i preduprediti dalja oštećenja.

Bitno je pomenuti da postoji nekoliko osnovnih tipova kože, te da za svaki postoji preporučena nega i tretman. Osnovne tipove kože pobrajamo u nastavku teksta.

  • Normalni tip kože lica, predstavlja najzahvalniji tip za negu i održavanje. Ona nije podložna ni isušivanju ni mašćenju, međutim to ne znači da je imuna na oštećenja, te je i njoj potrebna adekvatna nega.
  • Suvi tip kože lica je tip o kojem smo govorili u tekstu, a možemo ga prepoznati prema isušenosti, zategnutosti i grubosti kože. Suva koža lica i crvenilo, te perutanje takođe mogu biti neki od simptoma.
  • Masni tip kože lica odlikuje povećana količina sebuma, i najmanje je sklona isušivanju. Adekvatnom negom se može regulisati lučenje viška sebuma, te izbalansirati stanje kože lica.
  • Kombinovani tip kože lica je najčešći tip, njega karakteriše masnija T-zona, te ostali suvlji delovi lica.

S obzirom na to da starenje prirodno dovodi do isušivanja kože lica, bilo bi poželjno da na vreme odredite tip vaše kože i počnete pravovremeno sa negom namenjenom vašem tipu.

Da biste bili sigurni da ste za svoju kožu odabrali odgovarajuće prozvode, dođite u dr Wolfin prodavnicu prirodne kozmetike, gde ćemo pomoću  aparata za procenu tipa i stanja kože, kraćom analizom odrediti najbolju i efikasnu negu za Vas. Dr Wolfin prodavnica je na adresi Belville, zgrada Jorgovan lokal 12.

Aparat će pomoću merenja nivoa hidratacije i sebuma kože, te analizom pora i akni, kao i drugim ispitivanjima različitih pokazatelja osetljivosti kože, utvrditi sve parametre koji određuju vaš tip kože lica. 

Na osnovu ovih parametara, možete dobiti celokupni uvid u stanje vaše kože, u odnosu na vaš pol i godine, na osnovu čega ćete dobiti personalizovane preporuke u vezi adekvatne nege vaše kože lica. 

Nega suve kože lica – ključni kriterijum za očuvanje primarne funkcije najvećeg organa tela

Devojka sa kremom na licu i avokadom u ruciKoža lica najizloženija je udarima spoljašnjih uticaja, koji su posebno izraženi u urbanim sredinama i gradu, pa zahteva poseban tretman i negu.

Naročito suva koža lica, mora se tretirati sa posebnom pažnjom. Suva koža lica zahteva svakodnevnu negu koja uključuje čišćenje, osnovnu i dodatnu negu.

Higijena suve kože lica

Higijena suve kože lice, podrazumeva svakodnevno pranje i čišćenje kojim se uklanjaju šminka, ali i nečistoće nastale od okolnih faktora. Suva koža i bubuljice neretko su povezani simptomi, upravo usled loših faktora okoline, poput aerozagađenja. 

Vrlo je bitno da odabrano sredstvo za čićenje suve kože lica ne sadrži alkohol, koji može rastvoriti prirodne masnoće na koži.

Suva koža lica već ne sadrži potreban nivo masnoća, te se preporučuje čišćenje ekstremno blagim proizvodima, obogaćenim prirodnim sastojcima koji potpomažu zadržavanje vode u koži. Takav je npr. pantenol, pa će gel za čišćenje lica i šminke koji ga sadrži, biti savršena opcija za negovanje suve kože lica.

Osnovna nega suve kože

Siva koža voli rutinu, te je jako bitno dati joj potrebnu hidrataciju svakodnevno. Zbog toga se preporučuje dnevna i noćna nega kremama. Noćna krema za suvu i osetljivu kožu lica po pravilu trebalo bi da bude masnije formulacije, kako bi preko noći dobila intenzivnu hranljivu negu, koja će prodirati dubinski u kožu i pružiti joj najkvalitetniju regeneraciju. 

Dnevna krema za suvu i osetljivu kožu lica, s druge strane, trebalo bi da bude laganija, da pruži celodnevnu negu i zaštitu. 

Dodatna nega suve kože lica, neophodna je, imajući u vidu njenu osetljivost. Ona će podstaći njenu regeneraciju, te joj nadoknaditi masnoće i neophodnu hidrataciju koja joj nedostaje. 

U dodatnu negu spadaju najrazlačitije maske, serumi i ulja koja se koriste nakon čišćenja i osnovne dnevne nege. Tako serum na bazi 7 prirodnih ulja nesumnjivo predstavljaju najbolji izvor duboke hidratacije suve kože lica. 

Ukoliko želite da svom licu pružite najkvalitetniju negu, preparatima namenjenim specifično vašem tipu kože lica, najtoplije preporučujemo da posetite prodavnicu Dr Wolfin, i besplatno dobijete sve potrebne informacije i savete o održavanju i nezi lica.

Nadamo se da ste nakon čitanja ovog teksta dobili sve željene informacije o problematici suve kože lica, te da ćete u skladu sa njima odlučiti da svojoj koži pružite optimalan tretman i negu!

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.