Šta je beauty sleep i zašto je važan?
/
/
Šta je beauty sleep i zašto je važan?
devojka odmara telo

Šta je beauty sleep i zašto je važan?

Fizički odmor tela tokom sna je jedan od najbitnijih faktora kojim održavamo nivo energije tokom dana optimalnim, i jednostavan način da izgledamo onako kako bismo voleli. Ukoliko ne spavate dovoljno, to će se svakako u nekom trenutku i primetiti na vama.

Iako danas lepoti možemo pomoći uz veliki broj, višenamenskih preparata, dobar i čvrst san zaista znači da ćete se osećati bolje, a kada se bolje osećate – bolje i izgledate. Tokom sna telo se regeneriše i skuplja energiju koja će nam biti potrebna tokom narednog dana, ali je veoma bitno razgraničiti stvari kao što su: šta je bjuti slip i kakve rezultate on daje.

Šta je beauty sleep i na koji način utiče na nas?

Iako ga neki smatraju samo frazom i praznim obećanjem, mnogi dermatolozi se sa tim ne bi složili. Terapija snom i adekvatan odmor se preporučuju čak i u regulaciji hormonskih disbalansa – a znamo koliko je hormon stresa (kortizol) opasan neprijatelj koji pravi one neprijatne brazdice po licu ali utiče i na sveopšte stanje tela i duha.

Smatra se da pravi beauty sleep nije potpun i nema toliki učinak ukoliko ne dozvolimo telu da se od stresa odmori od 7 do 9 sati.

Bjuti slip je nauka u službi lepote

Naučnici sa Univerziteta u Ohaju došli su do zanimljivog otkrića ispitujući jedan od procesa vezanog za metabolizam – katabolizu/katabolizam. Kataboliza je prirodni proces “čišćenja” i regeneracije koji pomaže ćelijama da se reše malih “pukotina”, kako se one ne bi dalje širile ili kako ne bi dolazilo do upala i većih oštećenja.

Kataboliza je veoma važan proces koji eliminiše sve stvari u našem telu koje bi mogle umanjiti lep izgled i kvalitet kože, kose i noktiju. Naučnici su tom prilikom utvrdili da su rezultati katabolize tokom sna i u budnom stanju začuđujuće različiti i ozbiljni.

Otkrili su da su ljudi koji nisu imali dovoljno sna, izgubili 30 posto više vode u periodu od 72 sata nakon oštećenja kože, kao što je izlaganje UV zračenju, od onih koji su imali dovoljnu količinu sna.

Prirodni ritam tela koji ne bi trebalo remetiti

Da li ste se ikada zaista zapitali šta se dešava u našem telu kada se ne naspavamo, naročito ako je nesanica postala svojevrsna tradicija u našim životima? 

Ćelije u našoj koži imaju programiran i nepromenjiv, prirodni ritam od 24 sata tokom kog se oporavljaju i ponovo uspostavljaju svoju primarnu, zaštitnu funkciju. 

Noć je prirodni period u toku dana kada su one “naučene” da sprovode svoj proces oporavljanja, stoga, ako malo spavate, smanjujete koži mogućnost da se oporavi, a usled uticaja mnogih drugih, nepovoljnih faktora (neadekvatna higijena, vetar, smog i dr.), kao rezultat imamo dehidriranu ili suvu kožu.

Kada koža nema dovoljno vlažnosti u sebi ona gubi elastičnost i dvostruko više je podložnija nastanku znakova starenja i neujednačenoj pigmentaciji.

Kako da maksimalno iskoristimo bjuti slip?

Ukoliko imate problema sa nesanicom, ne možete da zaspite ili se u toku noći budite bezbroj puta, vreme je da stanete na kraj tome. Najlakši način za postizanje kvalitetnog sna i uspešnosti beauty sleep metode  je odstranjivanje stresnih elemenata iz svakodnevice

Kako to nije lak zadatak zbog brzog vremena u kom živimo, za početak će biti dovoljno da se oslobodimo navika koje taj san za lepotu sve više udaljavaju od nas:

  • Smanjivanje unosa kofeina – zadržite se na dve šoljice dnevno, i to isključivo do 15 časova,
  • Smanjenje ili potpuni prestanak pušenja,
  • Smanjenje unosa alkohola i šećera,
  • Izbalansirana ishrana bez previše masti,
  • Isključivanje telefona po odlasku na spavanje,
  • Redovno menjanje posteljine.

Pored ovih, donekle tehničkijih, saveta koji mogu biti dobri saveznici u dostizanju cilja o kvalitetnom snu, postoje i beauty saveti na koje se možete osloniti ukoliko želite da na najbolji i najpotpuniji način iskoristite vreme spavanja. Uz ove savete vaš beauty sleep će postići najbolje rezultate, a vaša koža biće sjajna i elastična.

devojka u krevetu odmara

Redovna i adekvatna higijena lica i kože tela

Ono što žene treba prvo da nauče pre primenjivanja beauty sleep metode jeste da pravilno biraju i koriste proizvode za čišćenje lica i kože na telu. U skladu sa svojim tipom kože (masna, mešovita, suva, dehidrirana), birajte proizvode koji bi vam odgovarali. Takođe, nije dovoljno šminku skinuti samo vlažnim maramicama i micelarnom vodom.

Barem dva puta nedeljno treba uraditi piling kože lica i tela, a svakodnevno koristiti blage, antibakterijske preparate za skidanje nečistoća koje se zavuku u pore na koži. Preporučuje se umivanje hladnom vodom izjutra, ali toplom uveče, kada je potrebno ukloniti masne preparate i težu sminku.

Ovo su najbolji saveti ukoliko želite da vaš beauty sleep bude u potpunosti uspešan i da vaša koža bude elastična i sjajna mnogo duže nego što biste inače očekivali usled starenja.

Nega kože lica i tela

Za negu kože preporučljivo je koristiti blage, neparfemisane proizvode od prirodnih sastojaka, a naročito ulja za masažu, koja ne samo da će je učiniti mekom i glatkom, već i opuštaju napete mišiće nakon celodnevnog napora.

Lice se neguje namenskim kremama, zavisno od vaših potreba, zato posvetite posebnu pažnju odabiru idealne kreme ili ulja i seruma koji će efetke beauty sleep odmora podići na još viši nivo. Osim krema za lice, hidrataciju kože potrebno je nadomestiti i unutrašnjim hidriranjem, dakle – pokušajte da pijete barem duplo vode od količine koju sada unosite.

Benefiti i efekti beauty sleep terapije

Beauty sleep je jedinstvena metoda regeneracije i odmora kože koja daje optimalne rezultate naročito kada su u pitanju problemi na koži lica, poboljšanje izgleda kože u celosti, ali i psiholoških i psihičkih stanja poput napetosti, umora i nervoze.

Ublažavanje bora i finih linija – kolagen kao saveznik elastične kože

Kada koža ima dovoljno vremena da unutar svog prirodnog bioritma odmori, tokom procesa regeneracije ona ubrzano proizvodi kolagen. Kolagen je prirodni “stanovnik” naših ćelija čije rezerve trošimo tokom godina života, stoga je redovan i miran beauty sleep naročito potreban zrelijoj koži, kojoj je potrebno više vremena da nadoknadi njegov gubitak.

Sjajna koža bez proširenih pora – san snabdeva kožu kiseonikom

Naučno je dokazano da krv aktivnije i bolje struji telom u toku noći, kada su mišići opušteni i ne zahtevaju prokrvljenost da bi se pokretali. Krv se tada lakše šalje i ka površini kože, u kapilare koji pobljšavaju hranjenje ćelija kiseonikom. Razlog beživotnosti i bledolikosti upravo su neprospavane noći i smanjen dotok krvi u lice.

sjajna koža lica

Hidratacijom do smanjenja nadutosti i tamnih podočnjaka

Veliki podočnjaci su obično propratni element neprospavanih noći i ne tako prijatan prizor koji je čak teško i šminkom prekriti. Zavisno od fizionomije lica i stila života koji vodite, podočnjaci će se videti manje ili više. Često su posledica i dehidriranosti, sunčanja lica bez zaštitnog faktora, godina ali i premalo sna.

Raspoređivanje kiseonika unutar ćelija kože brže oporavlja ćelije od upalnih procesa i smanjuje nadutost kapaka koja može da bude jedan od glavnih pratilaca noći bez sna.

Dobra cirkulacija kao hrana za bujniju i jaču kosu

Nedostatak sna i manjak beauty sleep-a uzročnik je i stresa na kosi koji izaziva njeno opadanje, pucanje i oštećenja unutar folikula zbog kojih ona sporije raste. “Sredstva za rast” folikuli u dlakama dobijaju upravo iz krvi. Ako je cirkulacija slaba i krv doprema manje “hrane” – kosa sporije napreduje.

Zdraviji izgled: efikasnost i dobro raspoloženje

Svi smo nekada prošli kroz periode kada jedva držimo oči otvorene ili neprestano zevamo, misleći samo na malo odmora i ležanje u krevetu. Međutim, kada je naša energija na tako niskom nivou, naše lice govori samo jedno: “Izbegavaj me, nervozan sam”.

Razlog tome je što je u neispavanom stanju nivo kortizola veoma visok i podložniji smo delovanju negativnih uticaja iz okoline. Ono za šta je bjuti slip odličan je i način da ne dođemo u konflikt sa ljudima iz našeg okruženja, a kada smo raspoloženi, bićemo i mnogo efikasniji u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Beauty sleep efetki su odavno prestali da postoje “pro forme” i postali su naučno dokazana činjenica koja je zdravstvene potrebe tela za dovoljno dugim snom samo “zamaskirala” u life style termin. Ukoliko smo sada načisto sa tim šta je beauty sleep, vreme je da počnemo da vodimo računa o potrebama svog tela, jer će se one višestruko isplatiti u godinama koje su pred nama.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.