Regeneracija kože – kako se koža regeneriše i kako da je podstaknemo
/
/
Regeneracija kože – kako se koža regeneriše i kako da je podstaknemo
Prikaz devojke koja stavlja kremu na lice i ogleda se

Regeneracija kože – kako se koža regeneriše i kako da je podstaknemo

Regeneracija kože lica je prirodan proces koji naša koža samostalno obavlja. 

Međutim, kako starimo taj proces se znatno usporava, te nailazimo na probleme estetske priorode, ali i na povećanu osetljivost, smanjenje odbrambenih mehanizama kože i sličnih simptoma, što može dovesti i do ozbiljnijih problema sa kožom. 

Regeneracija kože lica zavisi od mnogobrojnih faktora. Dr Wolfin kozmetika poznata je po kreiranju kozmetike koja se bazira na naučnim principima, a u našu ponudu smo uvrstili i kreme koje ciljano rade na regeneraciji, pa odlično poznajemo sve aspekte obnavljanja kože.  

U tekstu pred vama predstavljamo vam tajne nege kože lica koje treba da primenjujete ukoliko želite da podstankete obnavljanje, ali i sve informacije koje je korisno da znate o ovom svojstvu. 

Regeneracija kože lica – proces i mehanizmi obnavljanja kože 

Koža je naš najveći organ i spada u grupu organa koji imaju najveću sposobnost regeneracije. Sastoji se iz tri osnovna sloja – epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva (hipodermisa). Svaki sloj sadrži podslojeve i ovde se nalazi ogroman broj ćelija. Svi segmenti imaju svoju ulogu u zaštititi kože, ali i dubljih tkiva, pa i celokupnog čovekovog organizma.

Uloga epidermisa je da nas štiti od spoljašnjih uticaja kao što su bakterije i toksini, a u teoriji obnavlja se na svakih 28 dana. Kažemo da je ovo slučaj u teoriji, jer se zapravo kod osoba starijih od 30 godina taj proces usporava, kao i u slučaju pretrpljenog oštećenja ili infekcije.

U središnjem sloju kože, dermisu, nalazi se kolagen, elastin i vezivna tkiva.  Ona su zadužena za vezivanje vode, te se vitalnost i volumen naše kože regulišu upravo u ovom sloju kože. U dermisu se nalaze lojne i znojne žlezde, limfni sudovi i koren dlake. Ovaj sloj kože zaslužan je za zarastanje rana i opekotina i odbacivanje “otpada”, između ostalog putem znojenja. 

Treći, najdublji sloj kože hipodermis pruža izolaciju našem telu i štiti od snažnih udaraca, a sastoji se od krvnih sudova, masnih ćelija i posebnih kolagenih vlakana koja drže masne ćelije na okupu. 

Starenjem kože, menja se struktura ovih slojeva, te su uočljive promene na epidermisu kao što su bore, pege i slično. Vezivno tkivo kože počinje da propada, masno tkivo postaje tanje, a javljaju se i značajne promene na krvnim sudovima i lojnim i znojnim žlezdama. 

Sve ove promene prati i smanjenja regenerativna sposobnost, koja na svakih 10 godina opada za 7%. Regeneracija kože lica je posebno važna jer su promene na ovom delu tela najuočljivije, a koža lica je osetljivija od kože na drugim delovima tela. 

Upravo na osnovu slojeva kože, regeneracija kože lica može se podeliti na površinsku regeneracija, unutrašnju regeneraciju i regeneraciju dubinskih tkiva. 

Prikaz devojke i nanošenja maske na lice

Proces regeneracije kože 

Proces regeneracije kože objasnićemo na primeru zarastanja rana, a ovakvo oštećenje može biti površinsko i dubinsko, te ostaviti našu kožu sa ili bez ožiljaka. Nakon povrede kože, krv formira membranu koja se lepi na ranu i štiti je od spoljašnjih uticaja. 

Potom se mrtve i oštećene ćelije otpuštaju, a rastvaraju ih enzimi, aktiviraju se ćelije koje “jedu” mrtve ćelije i zatim se limfna tečnost uliva u ranu. Poslednji segment procesa obnavljanja kože obuhvata formiranje kolagenih vlakana i vezivnih tkiva. 

Starenjem se formiranje kolagena i vezivnih tkiva usporava. 

Međutim, starenje kože nije jedini razlog usled kojeg se smanjuje regeneracija kože, te ćemo pomenuti i druge faktore koji utiču na ovaj proces koji se odigrava u sva tri sloja kože. 

Faktori koji utiču na obnavljanje kože lica

Kada smo se pozabavili procesom regeneracije kože koji se aktivira usled nastanka rana, možemo ga preslikati i na manja oštećenja kao što su akne, bubuljice i mitiseri. 

Ukoliko se ne rešavaju na adekvatan način ove nesavršenosti mogu ostaviti ožiljke na licu, što znači da je postojao određeni problem u procesu regeneracije lica ili tela. 

Pomenuli smo proces starenja koji će umnogome usporiti normalnu regeneraciju kože, ali i proces obnavljanja epitela prilikom zarastanja rana (rane zarastaju i do 4 puta sporije). Izuzev starenja, regeneracija kože lica i tela zavisi od faktora kao što su nega kože, ishrana i druge životne navike koje uključuju pušenje, konzumiranje alkohola, dnevni ritam, izlaganje sunčevim zracima i slično. 

Zapravo, pomenućemo da se u naučnim krugovima smatra da je starenje kože uzrokovano spoljašnjim faktorima i do 70%, dok je za preostalih 30% zaslužan biološki proces starenja. 

Dakle, ukoliko delujete na spoljašnje faktore na adekvatan način, smanjićete proces starenja kože, a samim tim i održati regenerativnu sposobnost kože. 

Treba istaći da se dubinski oštećena koža lica regeneriše znatno duže, jer je pre svega oštećen površinski sloj kože, a organizam se fokusira prvenstveno na određeno oštećenje, te zapostavi redovan proces regeneracije. 

Kada je neophodno pospešiti regeneraciju kože lica?

Verovali ili ne, proces starenja kože započinje u 25. godini, kada prestaje razvoj i rast čoveka. Najvidljivije promene starenja i smanjene regeneracije kože vidljive su na licu koje je tokom čitavog života izloženo različitim agensima, poput šminke, sunčeve svetlosti, ali i neadekvatnih kozmetičkih proizvoda. 

Devojka koja maže kremu na lice i ogleda se

Naravno, sa korišćenjem hidratantne kreme i odgovarajućih prirodnih i kvalitetnih kozmetičkih proizvoda treba da započnemo znatno ranije kako bi koža uvek blistala, a pre svega bila zdrava. 

Na koji način možemo da utičemo na regeneraciju kože lica?

Kada smo se upoznali sa prirodnim procesima starenja, različitim oštećenjima koje mogu da uspore proces regeneracije i sa samim prirodnim procesom regeneracije kože lica, dolazimo do glavnog pitanja i same srži teksta. 

Kako pospešiti regenraciju kože lica?

Već smo pomenuli koji su to faktori koji utiču na regeneraciju, te u njima i leži odgovor. Delovanjem na faktore zaslužne za regeneraciju kože lica, održaćemo proces regeneracije normalnim, odnosno pospešiti efikasnije obnavljanje.

Odgovarajući preparati za negu lica će pospešiti regeneraciju kože lica

Svakodnevna nega kože lica podrazumeva čišćenje, toniranje, stavljanje seruma ili koncentrata i nanošenje kreme za negu lica u zavisnosti od tipa kože. Takođe, sve veći broj dermatologa preporučuje nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom čak i tokom zimskih meseci, a ovaj preparat se nanosi na lice nakon ili umesto kreme. Preporučuje se da koristite prirodnu kozmetiku, oslobođenu štetnih veštačkih supstanci, a sa dokazanom delotvornošću. 

Upravo takva je dr Wolfin prirodna kozmetika!

Adekvatnom negom lica postavljamo osnovu za regeneraciju kože – hidriranost kože.

Ipak, najvažniji period tokom kojeg se i odigrava regeneracija kože lica je noć, stoga je večernja rutina od velike važnosti. Večernja rutina obuhvata sve one korake koje smo naveli, s tim da umesto dnevne kreme, uveče nanosimo noćnu kremu za regeneraciju

Prilikom odabira noćne kreme potrebno je da se vodite pojedinim merilima kvaliteta. Pre svega sastav kreme je od velike važnosti,  zatim i njeni benefiti i način delovanja, a treba se informisati o tipu kože za koji je krema namenjena. 

U sastavu treba da se nađu biljna ulja (ulje avokada, ulje makadamije, ulje divlje ruže, i sl) , ali i antioksidanti koji su vrlo važni u procesu neutralisanja slobodnih radikala. Takođe, vitamin C idealan je za pospešivanje proivodnje kolagena, a nalazi se u sastavu našeg seruma.

Prikaz ruke i pipete u kojoj je serum za lice

Kada govorimo o preparatima za negu kože lica i proces regeneracije, vrlo je važno da je njihov efekat, kao i efekat supstanci koje one sadrže blagotvoran, a da iza čitavog procesa stoji nauka i tim profesionalaca. Upravo navedenim smernicama vodi se dr Wolfin!

Pomenućemo maske i pilinge za lice, kao još jedan segment nege lica kože koji će vam pomoći da se rešite odumrlih ćelija koje se nalaze na površini kože i time unapredite regeneraciju. Međutim i sa njima se ne sme preterivati, te je važno pratiti upustva na pakovanju proizvoda i koristiti ih pažljivo. 

Masaža lica

Nakon što smo ustanovili da je nega kože lica vrlo važan faktor kada je u pitanju regeneracija kože lica, fokusiraćemo se i na druge načine pomoću kojih možemo delovati na obnavljanje kože i blistav izgled lica. 

Benefiti masaže tela su mnogobrojni, a kada je u pitanju konkretno masaža lica, napomenućemo da ona ima prednosti kao što su: poboljšanje cirkulacije (što vodi do bolje ishrane kože), opuštanje mišićne muskulature, pozitivno dejstvo na smanjenje plitkih bora, poboljšanje tonusa, elastičnosti kože, i td. 

Tretmani lica 

Tretmani lica za koje se odlučite zavise od tipa vaše kože, promena i problema na koži, a bilo bi optimalno kada biste na tretmane išli jednom nedeljno. Odlaskom na kozmetičke ili medicinske tretmane lica kod obučenih i stručnih ljudi, činite vašoj koži veliku uslugu, a izuzev pospešivanja procesa regeneracije, brojni su pozitivni efekti tretmana lica. 

Jedna od osnovnih stavki je u svakom slučaju odlazak kod dermatologa koji će vam bliže objasniti i preporučiti tretman lica koji odgovara vašim potrebama. Tretman čija je popularnost znatno skočila poslednjih godina je podmlađivanje matičnim ćelijama kože. 

Naime, naša koža poseduje matične ćelije (one su osnivačke ćelije u svim organima) koje izumiru nakon 30. godine. Njihova funkcija je zapravo ubrzavanje obnavljanje kože, te je jasno zašto se regeneracija kože lica usporava starenjem. Tretman lica bi trebalo da radite u proverenoj klinici, gde će profesionalno osoblje pristupiti vašem licu pažljivo i stručno.

Ishrana igra značajnu ulogu – negujte svoju kožu iznutra

Kada je reč o negovanoj koži i njenoj mogućnosti regeneracije pomenućemo zdravu ishranu koja je vrlo važna za zdravlje svih organa, pa i kože. Ukoliko ste nekada išli na dijetu prilikom koje ste isključili šećere i mlečne proizvode, verujemo da ste primetili promene na koži.

Upravo mlečni proizvodi, šećer, ali i alkoholna pića nepovoljno deluju na kožu, te izazivaju reakcije poput bubuljica i drugih nesavršenosti. Kao što smo pomenuli, nesavršenosti usporavaju normalnu regeneraciju kože lica. 

Ukoliko je vaše telo nahranjeno neophodnim nutrijentima, a zdrave namirnice su deo vaše svakodnevne ishrane, sasvim je sigurno da će rezultati biti vidljivi i na koži lica. 

Zdrave životne navike – šta je to što bi trebalo da promenimo?

Ne možemo zaokružiti priču o regeneraciji kože lica i pospešivanju ovoga procesa, bez pomena zdravih životnih navika. Kao osnovnu stavku navodimo – san.

Zašto je san najvažnija navika kada govorimo o regeneraciji kože lica?

Tokom noći naše telo se “rešava” svih toksina kojima je bilo izloženo tokom dana i upravo je noć period kada se koža regenereše, te je logično da je potpomognemo i pružimo zdravu, kvalitetnu negu, ali i zdrav i miran san. 

Što je san kvalitetniji i duži, to će vaša koža imati više vremena da se usresredi na obnavljanje ćelija, te regeneracija kože lica prolazi neometano. 

Izuzev sna, za koji je preporučljivo da traje 8 sati, pušenje je sasvim sigurno jedna od navika koju treba eliminisati, a fizička aktivnost ubrzaće metabolizam i imati pozitivno dejstvo na izbacivanje toksina, te pospešiti regeneraciju kože. 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao i odgovorio na pitanja kako se koža regeneriše i šta je to regeneracija kože lica. Dr Wolfin proizvodi važan su u borbi za negovanu i zdravu kožu, a sam proces regeneracije biće mnogo efikasniji kada kozmetičku riznicu ispunjavaju prirodni proizvodi blagotvornog dejstva.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.