Problematična koža lica – vodič za negu problematične kože
/
/
Problematična koža lica – vodič za negu problematične kože
Prikaz devojke sa problematičnom kožom lica sa aknama

Problematična koža lica – vodič za negu problematične kože

Problematična koža lica važi za najzahtevniju za negu i kožu koja pored osnovnih potreba nalik hidrataciji, toniranju i čišćenju ima još jednu važnu potrebu: ciljano saniranje problema na koži, te oporavak od neželjenih pojava kojima je koža sklona.

Smatrate da je i vaša koža lica problematična? 

U nastavku teksta predstavljamo vam detaljan vodič za negu problematične kože lica, a upoznajemo vas i sa svim važnim karakteristikama ovakve kože i načinima na koje je možete prepoznati, te primeniti adekvatnu negu. 

Glavne pojave koje uzrokuju problematičnu kožu lica

Problematična koža lica nije tip kao što su suva, masna i meštovita, već stanje kože koje može zadesiti bilo koje od tipova lica. Masna koža se pokazala kao najsklonija problematičnim pojavama, ali i drugi tipovi kože mogu patiti od neželjenih pojava na koži.

Kako prepoznati probleme na koži lica?

Vrlo lako! Nesavršenosti na koži kao što su uporne cistične akne, mitiseri, ekcem ili rosacea, lake su za prepoznavanje jer se vrlo jasno manifestuju na licu. Pravo pitanje je: Zašto one nastaju i kako ih sanirati? 

Cistične akne – najčešća nepravilnost na koži lica

Mnogo bolnije od prosečne bubuljice ili akne, cistične akne jedan su od najčešćih problema na licu. Pojavljuju se kada se začepljene pore inficiraju i upale. Naime, kada bakterija “završi” u pori, ona je u pogodnom okruženju da se razmnožava velikom brzinom, a kada ovaj upalni proces završi u dubokim slojevima kože – nastaje cista. 

Osim što su izuzetno vidljive, te stvaraju estetske probleme, cistične akne često i bole, a imaju tendenciju da za sobom ostave i ožiljke. Dobra vest je da dermatolozi i kozmetolozi mogu da preporuče raznovrsne delotvorne tretmane za cistične i druge akne, te se one definitivno mogu sanirati, a sam tretman zavisiće od osobe do osobe. Uklanjanje uzroka cističnih akni može biti i savršen način da ih se rešite, ali uzroci mogu biti vrlo brojni. Samo neki od njih su: hormoni, određeni lekovi, stres, kao ishrana bogata mlečnim proizvodima ili rafinisanim šećerima.

Savetujemo da otkrivanje uzroka i metod tretiranja u slučaju kože lica pogođene aknama prepustite stručnjacima, te se prevashodno obratite svom dermatologu ili kozmetologu, a potom pratite njihove preporuke za sanaciju akni.

Mitiseri – dosadne nepravilnosti koje su čest uzrok problematične kože lica

Mitiseri su poznati kao vrlo uporne nepravilnosti na koži, kojih je teško rešiti se. Oni nastaju kada mrtve ćelije kože zajedno sa bakterijom blokiraju poru. Kada se pora zatvori, mitiser će imati belu “glavu” (deo vidljiv na koži), a kada pora ostane otvorena, taj deo će biti crn (crnina nastaje kao rezultat oksidacije sadržaja pore sa vazduhom, a ne prljavštine što je često, uvreženo mišljenje). 

Kako se rešiti mitisera?

Redovno čišćenje lica (svako jutro i veče) i blagi piling na prirodnoj bazi koji treba raditi nekoliko puta nedeljno u zoni pogođenoj mitiserima, pokazalo se kao najdelotvornije za saniranje ovog problema sa kožom. Izbegavajte samostalno istiskivanje mitisera, kao i bilo kojih drugih akni i bubuljica, a umesto toga redovno odlazite na higijenske tretmane lica kod profesionalnog kozmetičara. 

Prikaz čišćenja problematične kože lica vatom

Rosacea i ekcemi – česta kožna oboljenja kao uzrok problematične kože

Nekada uzrok problematične kože nisu dosadne akne i bubuljice, već dermatološke bolesti koje mogu kvariti izgled kože simptomima koji su vidljivi na licu. Najčešće su u pitanju rosacea i ekcem (atopijski dermatitis).

Dok se rosacea manifestuje crvenilom (najčešće na nosu i obrazima), simptomi ekcema su osip i svrab kože. Za ova stanja definitivno je nužno konsultovati dermatologa, radi dijagnostifikovanja problema i primene adekvatne terapije.

Takođe, obavezno je prilagoditi rutinu nege lica novootkrivenom dermatološkom problemu i na lice nipošto ne treba nanositi agresivne preparate koji će ga iritirati. Atopic krema bogata blagotvornim shea buterom, uljem žutog noćurka, kukui uljem i vitaminom E pravi je izbor za svakodnevnu negu kože lica sklone ekcemima, dermatitisu i iritacijama, dok je shea krema odličan dodatak nezi koji će podstaći obnavljanje kože lica. 

Saveti za umirivanje problematične kože lica

Svaki problem na koži lica manifestuje se drugačije i simptomi će zavisiti od osobe do osobe. Već smo napomenuli da je neophodno da se konsultujete sa dermatologom ili kozmetologom kako biste bili sigurni u dijagnozu i pogodan način tretiranja nepravilnosti na licu.

Ipak, postoje i stvari koje već danas možete uvrstiti u svoju rutinu nege i sa kojima sigurno ne možete pogrešiti, a koje će biti komplementarne i sa terapijom propisanom od strane dermatologa, te potpomoći brži oporavak i unaprediti kvalitet i negovanost problematične kože lica.

Prirodna kozmetika – najbolji prijatelj problematične kože lica

Problematična koža lica zahteva posvećivanje posebne pažnje pri odabiru preparata koji će se na nju nanositi. Veštačke supstance nalik silikonu, parabenu i veštačkim bojama i mirisima trebalo bi izbegavati.

S druge strane, prirodni ekstrakti i ulja mogu delovati poput neke vrste terapije za problematičnu kožu lica. Antioksidativno dejstvo određenih prirodnih sastojaka poslužiće kao neki vid borbe protiv upalnih procesa na koži, dok raskošan nutritivni sastav prirodnih ulja ima blagotvorne efekte na dubinsku negovanost kože lica.

Kozmetički proizvodi sa čišćenje problematične kože lica na beloj pozadini 

Najefektnije dejstvo prirodnih sastojaka dobija se uz njihovo pravilno kombinovanje i doziranje, bazirano na naučnim principima, a dizajnirano sa namerom da  ciljano deluje na rešavanje određenog problema. Upravo takva je dr Wolfin prirodna kozmetika – zasnovana na toplini prirode, a osmišljena uz ozbiljnost nauke. Problematična koža biće vam zahvalna na ovakvom tretmanu!

Ishrana za problematičnu kožu 

Znamo da lepota dolazi i iznutra, pa je neophodno promisliti i šta je to što unosimo u naš organizam. Ne samo da balansirana ishrana može da bude dobra za rešavanje određenih dermatoloških problema, već je nekada okidač za nastanak problematičnih pojava na koži upravo u namirnicama koje ne prijaju organizmu, pa tako ni najvećem organu, te nepravilna ishrana može biti i uzrok problema na koži.

Alkohol, duboko pržena hrana, mlečni proizvodi i šećeri, najveći su neprijatelji lepe i zdrave kože lica, tvrde dermatolozi.

Izbegavajte ove namirnice, a ishranu osmislite tako da u svaki obrok uključite što više korisnih nutrijenata u optimalnoj meri, te tako kreirate balansirane obroke. Složeni ugljeni hidrati, proteini, antioksidansi u formi vitamina, kao i minerali, trebalo bi da se nađu u svakom vašem obroku. 

Hidratacija je takođe od ključne važnosti za zdravu kožu lica, pa ne dozvolite da protekne dan, a da niste uneli preporučenu količinu vode (oko 2l je preporučljivo za dnevni unos). 

Higijenske navike – ključne za izlečenje problematičnih pojava na koži

Koža lica koja je sklona upalnim procesima žudi za što boljim održavanjem higijene, pre svega lica, ali svakako i ruku, pa i higijene celokupnog tela. Redovno skidanje šminke (pred spavanje obavezno, a preporučljivo i svaki put pre nanošenja novog sloja šminke tokom dana) i umivanje lica prirodnim gelom koji otklanja sve nečistoće, samo su deo korisnih higijenskih navika. 

Redovno pranje ruku takođe je izuzetno važno, kako zbog prenosa bakterija i virusa u organizam, tako i zbog upalnih procesa na prvi odbrambeni štit organizma – kožu. 

Uz ove savete sigurno ćete se brže i efikasnije rešiti problema na koži lica, ali pronaći i odgovarajući način svakodnevne nege. Učinite nešto lepo za svoju kožu već danas i nabavite prirodne kozmetičke preparate visoke efikasnosti u dr Wolfin brzoj i bezbednoj online prodavnici ili nas posetite na adresi Đorđa Stanojevića 11đ (zgrada Jorgovan, lokal br. 12) gde ćete dobiti i besplatnu analizu tipa i stanja kože lica, kao i preporuku za adekvatnu negu.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.