Priroda u službi lepote – zašto su važni sastojci u kozmetici
/
/
Priroda u službi lepote – zašto su važni sastojci u kozmetici
Devojka u bademantilu drži avokado u ruci

Priroda u službi lepote – zašto su važni sastojci u kozmetici

Sastojci u kozmetici igraju značajnu ulogu kada govorimo o dejstvu proizvoda na kožu, ali i o optimalnom dejstvu na čitav organizam, s obzirom na to da koža upija većinu sastojaka koji se nalaze u preparatima. 

Više je razloga zbog kojih treba da razmišljate o sastojcima u kozmetičkim preparatima koje koristite,  te ćemo vam u nastavku teksta predstaviti neke od važnih sastojaka koji imaju negativan uticaj na čitav organizam, a biće reči i onima koji svojim blagotvornim dejstvom neguju vašu kožu na pravi način. 

Uz dobro informisanje – već ste na pola puta do negovane i blistave kože!

Kozmetika na prirodnoj bazi i veštačka kozmetika – šta se nalazi unutar proizvoda za negu kože

Cilj kozmetičkih proizvoda je da deluju blagotvorno na kožu, te postignu negujući efekat i obezbede željene rezultate onome ko ih konzumira. Potrebe savremenih žena i muškaraca promenile su se poslednjih decenija. 

Donedavno ljudi nisu razmišljali kakva je kozmetika koju koriste, te koji se sastojci u njoj nalaze, dok se danas sve više njih okreće, odnosno vraća prirodi, a tada se javlja i često pitanje:

Šta se nalazi u kozmetici koju koristim?

Pouzdana i kvalitetna Dr Wolfin kozmetika sačinjena je od čitave lepeze različitih blagotvornih sastojaka, te se u prosečnom proizvodu na prirodnoj bazi nalazi oko 15-20 sastojaka čije stimulativno dejstvo možete saznati na jednostavan način, kratkim istraživanjem. 

U slučaju veštačke, odnosno konvencionalne kozmetike uočićete sastojke za koje već nekoliko godina postoji izvesna zabrinutost po pitanju delotvornosti i uticaja na kožu, ali i čitav organizam čoveka. Međutim, sada se nameće još jedno pitanje:

Šta ako mi odgovara konvencionalna kozmetika koja se bazira na veštačkim supstancama?

Istina je, možda ste pronašli proizvod koji efikasno rešava problem na vašoj koži, te su vam se prvih nekoliko meseci upotrebe povukle nesavršenosti, koža je dobila sjaj i izgleda negovano. Međutim, ono što ne vidite dešava se unutra. U dubinskim slojevima vaše kože i čitavom organizmu odigravaju se procesi koji će biti uočljivi za nekoliko godina, te će vaš problem biti ozbiljniji. 

Upravo iz pomenutog razloga, između ostalih, prirodni preparati predstavljaju idealno rešenje, a pažljivo birani sastojci izdvojeni u kontrolisanim uslovima, predstavljaju način da budete negovane iznutra i spolja. Koža će vam u tom smislu biti zahvalna i u starijem dobu.

Devojka sa peškirom na kosi neguje svoje lice

Ponekad je teško prepoznati kozmetiku na prirodnoj bazi, a sastojci u kozmetici su neretko zbunjujući. Primera radi Sodium lauryl sulfate i Sodium lauryl glucose carboxylate možda zvuče slično, ali drugi sastojak je znatno nežniji prema koži, te se može naći u kvalitetnoj kozmetici na prirodnoj bazi. 

Još jedan primer su mineralna ulja (Mineral oils) koja su znatno štetnija od prirodnih ulja, a više reči o njima biće u drugom delu teksta. 

Kako biste bili sigurni da koristite zaista kozmetiku čija je osnova upravo priroda, transparentnost brenda je vrlo važna, te izlistani sastojci pomažu da se odlučite upravo za taj brend kozmetike i date mu svoje poverenje za kompletnu negu kože lica i tela. 

Koje sastojke ne možete naći u prirodnoj kozmetici?

Ne samo da se pojedini sastojci ne mogu naći u preparatima koji su napravljeni u skladu sa prirodom, već se u ovakvim proizvodima izbegavaju hemijske metode obrade kozmetike, što je svakako još jedan benefit. Prirodni kozmetički preparati između ostalog ne sadrže sledeće sastojke

  • Polietilen glikol (PEG/POE/PEO/Carbowax)
  • Mineralna ulja
  • Sulfate
  • Parabene
  • Silikone
  • Veštačke boje i mirise

Zašto su parabeni i sulfati štetni za vašu kožu, a čest su sastojak u mnogim proizvodima?

Sastojci u kozmetici koje smo taksativno naveli, ne mogu se pronaći u preparatima koji su dobri za vašu kožu, a kozmetika bez parabena, silikona, veštačkih mirisa i drugih navedenih sastojaka imaće sjajno dejstvo za sve tipove kože. 

Parabeni su vrsta konzervansa, a kao sastojci u kozmetici koriste se ne bi li održali svežinu i stabilnost proizvoda. Tema parabena u kozmetičkim preparatima je tema koja već duži period interesuje naučnike iz različitih oblasti, a mišljenja o njima su oprečna. 

Evropska agencija za hemikalije ističe da kozmetički sastojci kao što su propylparaben, methylparaben, ethylparaben, buthlyparaben i isobutylparaben utiču na rad endokrinih žlezda, a neki od njih utiču na plodnost kod muškaraca. Proizvodi koje nanesete na kožu lica ili tela apsorbuju se ovim putem, te deluju na različite procese unutar organizma. 

Sulfati su dodaci koji se koriste u proizvodima, a SLES i SLS često se pojavljuju na deklaracijama šampona i sapuna. Upravo ova jedinjenja zaslužna su što vaša kupka, šampon ili umivalica pene. Ipak, jedinjenje pod nazivom magnezijum sulfat (Epsom soli) smatraju se neškodljivim, već poseduje brojna pozitivna dejstva. 

Pomenuti sulfati (izuzev magnezijum sulfata) posebno su štetni za osobe sa osetljivom kožom, te mogu izazvati alergijske reakcije i različite iritacije na koži. Iz svega navedenog jasno je da bi kozmetika bez parabena i sulfata bila znatno bolje rešenje.

Šta se dešava sa veštačkim bojama i mirisima u kozmetici? 

Veštačke boje i mirisi kao sastojci u kozmetici za lice i telo, često se koriste ne bi li određeni preparat bio prijemčiv oku i opčinio vas svojim mirisom. Ovaj efekat može se postići i prirodnim sastojcima koji daju intenzivnu boju i miris, stoga je nepotrebno koristiti veštačke boje i mirise. Međutim, ovom postupku pribegavaju mnogi brendovi.

Devojka maže kremu sa negu lica  

Da li su preparati na prirodnoj bazi delotvorni? 

Naravno!

Ključni sastojci u kozmetici koja dolazi iz prirode su zapravo izuzetno blagi i pogodni za sve tipove kože, kao posebno značajna izdvajaju se prirodna ulja koja se sadrže u svim prirodnihm proizvodima, a posebno se ističu u serumima za kožu

Sa druge strane, mineralna ulja dobijaju se kao produkt iz procesa destilacije benzina, gde se kao glavno negativno dejstvo izdvaja njihov negativan uticaj po samu kožu, a posle toga i po čitav organizam ako dospeju do drugih organa. 

Naime, ova ulja utiču na zapušavanje pora, te se sve nečistoće na koži u prisustvu mineralnih ulja “lepe” i ostaju na koži, zapušavanjem pora stvaraju se bubuljice, mitiseri i druge nečistoće na koži, a nema mogućnosti eliminacije toksina. Stoga je jasno da vaše kreme ne treba da sadrže mineralna, već prirodna ulja.

Prirodna ulja prodiru u dubinske slojeve vaše kožu i blagotvorno deluju na nju, ne zapušavajući pore. Ona se dobijaju se destilacijom (parom ili vodom) ili hladnim presovanjem, što ide u prilog očuvanju zaista korisnih sastojaka iz korena, cveta ili lista biljke čije ulje se proizvodi. 

Kozmetika iz asortimana Dr Wolfin predstavlja idealan izbor za sve koji žele da pruže potpunu negu svojoj koži i pomoću prirodnih sastojaka obezbede balans svojoj koži, ali i čitavom organizmu. Osim što se bazira na prirodnim sastojcima, ona se zasniva i na naučnim principima, te predstavlja idealan spoj nauke i prirode.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.