Pet razloga zašto je ši buter izuzetno dobar za vašu kožu
/
/
Pet razloga zašto je ši buter izuzetno dobar za vašu kožu
Šibuter u činijici

Pet razloga zašto je ši buter izuzetno dobar za vašu kožu

Ši buter (shea butter) je biljni maslac boje slonovače, koji se dobija sušenjem i mrvljenjem plodova ši drveta koje raste u zapadnom delu Afrike. Ši puter je jedinstvena kompozicija masnih kiselina, koje su izvor dubinske hidratacije za kožu, pa pripadnice lepšeg pola uživaju koristeći ovaj maslac na skoro svim delovima tela iz najrazličitijih razloga.

Ši puter se vekovima koristio za omekšavanje i umirivanje kože, a zbog svoje nežnosti se danas koristi i za negu lica i za negu tela, jer su dokazana njegova korisna i lekovita dejstva. Zbog svoje raznovrsne upotrebe, buter je jedan od najcenjenijih proizvoda prirode i ključni sastojak mnogih kozmetičkih preparata.

Kozmetika je evoluirala od jedne univerzalne kreme do čitavog asortimana proizvoda među kojima se ši puter izdvaja i zauzima posebno mesto u noćnom ormariću mnogih savremenih žena koje vode računa o sebi i svom izgledu. U nastavku saznajte pet razloga zašto je ši buter izuzetno dobar za vašu kožu.

Ši buter za lice – bogatstvo vitamina

Ši buter je izvrstan hidratant i za lice i za telo. Sam sadržaj maslaca je odgovoran za vlaženje kože, pa je koža dugo hidrirana ukoliko se maslac upotrebljava kao deo redovne rutine nege kože.

Zbog svog sastava, ši buter hrani kožu svojim sadržajem masti, pa dehidrirana i suva koža vrlo brzo postaje mekša i nahranjena svim potrebnim vitaminima. Vitamini A, C, D, E i F koji se nalaze u ši buteru, pomažu u očuvanju zdravlja kože.

Maslac lako prodire u kožu, bez začepljenja pora, što je veoma dobro za suvu kožu, pa je ši buter odlična nega za kožu lica koja je uglavnom najosetljivija kod pripadnica nežnijeg pola. Zahvaljujući svom sastavu, ši puter štiti od štetnog sunčevog zračenja, pa je maslac odličan i za zimsku i za letnju negu kože.

Uz ši buter do kože bez bora

Ši puter spada u one preparate koji mogu da “odlože” vidljivost godina na koži lica i tela. Naime, buter se smatra jednim od najboljih agensa protiv starenja kože, jer uspešno podstiče proizvodnju kolagena koji je najrasprostranjeniji protein u ljudskom telu.

Vitamini A i E koji su deo ši maslaca, čine kožu blistavom i gipkom, pa kada je u pitanju ši buter upotreba maslaca na dnevnom nivou garantuje smanjenje bora i sprečavanje pojave istih. Antioksidansi su veoma važni za kožu u kozmetičkim proizvodima, a navedeni vitamini deluju antioksidativno protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu.

Svi slobodni radikali se nalaze u neposrednom okruženju ljudi, pa se redovnim korišćenjem butera koža ne samo neguje, već i štiti od svih radikala koji su uglavnom glavni krivci za prerano starenje ljudske kože.

Ši buter protiv svraba i iritacije kože

Za protivupalna svojstva i svrab kože, ši maslac se pokazao kao vrlo koristan. Hidratantne masne kiseline ši butera pogodno deluju na svrab, jer koži daju neophodna ulja koja su joj potrebna i zbog čijeg manjka se svrab i javio.

Ako je svrab uzrok stanja kože kao što je psorijaza, protivupalno dejstvo ši maslaca je odlično za ublažavanje ovog stanja. Takođe, nežna ženska koža je sklona iritacijama izazvanim spoljašnjim faktorima, a ši buter za kožu ne samo da vlaži, već i umiruje nadraženu kožu.

Svaki tip iritacije kože, ši buter može bar da umiri, ako ne i da izleči. Pošto ima protivupalno dejstvo, maslac je pogodan i za osetljivu kožu sklonu raznim tegobama – crvenilo, ekcem, psorijaza… 

Devojka u peškiru se ogleda

Ši buter vraća elastičnost kože lica i tela

Vitalni sastojak ši maslaca za održavanje elastičnosti kože čini vitamin F koji dovodi do obnavljanja lipida. Vitamin F je smesa esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina, pa vrlo pogodno deluje na elastičnost kože i lica i tela.

Manjak vitamina F dovodi do suve i grube kože sa poremećenom barijerom lipida, a primena ši putera dovodi do obnavljanja barijere lipida veoma brzo, osiguravajući koži potrebnu elastičnost i blistaviji izgled.

Kako ši maslac poboljšava proizvodnju kolagena u koži, njegova primena vraća prirodnu elastičnost koži i hidrira je.

Ši buter za glatke noge bez strija

Ši puter se često koristi kao baza u mastima i kremama protiv strija, jer zbog svog sastava može da spreči i smanji strije koje su se formirale tokom trudnoće ili usled povećanja težine ili naglog mršavljenja.

Primena ši maslaca koži vraća prirodnu elastičnost i odlično deluje na proizvodnju kolagena koja je zadužena za kožu bez mana. Uz ši buter i redovnu masažu regije koja je zahvaćena strijama, smanjenje strija je zagarantovano.

Ukoliko ši puter uvrstite u svakodnevnu negu, sigurno ćete primetiti sve njegove prednosti. Ši puter zaista nema štetnog dejstva, pa ga mogu koristiti svi i mazati ga na sve delove tela i lica, a njegov neobičan miris podseća na prirodu koja, ne štedeći nimalo, ljudskoj koži pruža mnogo.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.