Nega kombinovane kože – mešovita koža lica i kako je prepoznati
/
/
Nega kombinovane kože – mešovita koža lica i kako je prepoznati
Odraz u ogledalu devojke koja se maže kremom

Nega kombinovane kože – mešovita koža lica i kako je prepoznati

Mešovita koža lica jedan je od tri glavna tipa kože lica, a za razliku od suve i masne kože, sklonija je promenama tokom menjanja godišnjih doba. 

Šta je mešovita koža lica?

Glavna odlika mešovite kože lica je to što se odlikuje kombinacijom dva najčešća tipa kože: suve i masne. 

“T zona” (čelo, nos i brada) je najčešće masna kod ovog tipa, dok se obrazi odlikuju suvoćom. Kombinovana koža lica smatra se najtežom za negovanje, upravo zbog različitih odlika u različitim delovima lica. Kao što znate, nega kože mora da bude adekvatna samom tipu, pa je analiza kože kojom se tip utvrđuje jedini siguran način da ritual negovanja obavljate baš na onaj način za kojim vaša koža vapi.

U prodavnici dr Wolfin kozmetike na adresi Đorđa Stanojevića 11đ (zgrada “Jorgovan”, lokal br. 12), čeka vas potpuno besplatna  procena stanja i tipa kože lica pomoću savremenog aparata. Za svega nekoliko minuta ovde ćete dobiti i preporuku nege lica, a ukoliko ste nestrpljivi da što pre saznate kako prepoznati i negovati kombinovanu kožu lica – sve korisne informacije o ovom tipu kože čekaju vas u nastavku teksta.

Kako prepoznati meštovitu kožu lica? 

Kombinovana koža prevashodno se prepoznaje po suvoći obraza, a masnijoj T zoni, ali ima još nekoliko karakteristika koje je neretko odlikuju:

  • Proširene pore: ako imate masne delove kože na licu, verovatno ste primetili da na ovim delovima i pore izgledaju šire;
  • Sjaj kože, najčešće u T zoni – mešovita koža lica na masnim delovima sklona je sjajenju, koje se pojavljuje zbog prekomerne proizvodnje sebuma;
  • Mitiseri – kada se ulje zarobi u porama, a zatim pomeša sa ćeljama mrtvog sloja kože lica, nastaje začepljenje koje rezultira mitiserima;
  • Perut – perutanje kože lica ili glave, ispod kose, ne mora uvek da bude indikator određenog tipa kože lica, ali primećeno je da je kombinovani tip kože lica često propraćen i perutanjem;
  • Istovremeno se pojavljuju suvi pečati i akne: ako uz mitisere, sjaj na određenim delovima kože lica, imate i suve delove, kao i druge tipične simptome za suv tip kože lica – vrlo je verovatno da imate kombinovanu kožu.

Kada je reč o uzročniku kombinovane kože – najčešće je u pitanju genetika, ali na kožu svakako utiču i spoljni faktori, kao i (ne)adekvatni način nege

Utvrdite da li imate mešovitu kožu lica u dr Wolfin prodavnici

Pre nego što vam damo savete o nezi mešovite kože lica, preporučujemo da sa sigurnošću utvrdite da li vaša koža pripada ovom tipu u našoj novootvorenoj prodavnici u Bellvilu, gde ćete potpuno besplatno dobiti uslugu analize stanja kože pomoću aparata za analizu tipa i stanja kože na osnovu 7 parametara. 

Aparat će proceniti i trenutno stanje vaše kože, uzmajući u obzir faktore kao što su: nivo hidriranosti, sebuma, stanje pora, bora, stepen osetljivosti kože i drugi značajni indikatori. Uz to – saznaćete i najbolju rutinu nege, adekvatnu tipu kože lica i njenom stanju, te ćete na jednom mestu i za svega nekoliko minuta rešiti sve nedoumice u vezi sa negovanjem lica. 

Ukoliko ste nestrpljive, nekoliko proverenih saveta za negu mešovite kože lica čeka vas u narednim pasusima. 

Lavabo u kupatilu iznad kog se nalazi polica sa preparatima za negu i umivanje kože licaKako negovati mešovitu kožu lica?

Nega kombinovane kože trebalo bi da se zasniva na balansu između načina nege koji se preporučuje za masnu i onog koji je adekvatan za suvu kožu, s obzirom na to da je i sam tip lica kombinacija ova dva.

Koristite blagu čistilicu za lice

Čišćenje lica je obavezan deo jutarnje i večernje rutine nege: uklanja nečistoće koji su iz spoljne sredine završili na licu, ostatke krema i šminke, višak sebuma i ulja na površini kože, kao i druge nečistoće. Dok su za masnu kožu lica pogodni i agresivniji preparati za čišćenje, a za suvu se savetuje da oni budu što blaži – mešovita koža lica zahteva blagu umivalicu koja će finom teksturom detaljno očistiti lice, istovremeno nimalo ne iritirajući kožu. 

Dr Wolfin gel za čiščenje lica baziran je na finim prirodnim sastojcima, te ne iritira ni najosetljivije, pa ni mešovitu kožu lica. Fina tekstura i prijatan miris učiniće ga omiljenim delom rutine, a visoka efikasnost u uklanjanju nečistoća pobrinuće se za to da gel za sobom ostavi sasvim čistu i nežnu kožu. 

Tonerom vratite pH balans meštovitoj koži

Toner je obavezan deo rutine zbog svog svojstva da vrati optimalne pH vrednosti koži. Osim toga, ukoliko obogaćen sastojcima hidrirajućih svojstava, on može igrati značajnu ulogu i u hidrataciji i revitalizaciji kože lica

Za kombinovanu kožu se preporučuje toner koji hidrira, a minimizuje nakupljanje ulja i sebuma istovremeno. Pri kupovini tonera obratite pažnju na to da on bude namenjen upravo meštovitoj koži lica. 

Ne preskačite hidrataciju lica ukoliko imate kombinovanu kožu

Nije retkost da dame koje imaju kombinovanu ili mešovitu kožu lica smatraju da su hidratantne kreme premasne za T zonu njihovog lica, te ih potpuno izostave iz rutine nege. Hidratacija je obavezna i nipošto je ne treba preskakati!

Hidratantna krema koja se odlikuje sastavom pogodnim za sve tipove kože najbolja je za mešovitu, zbog balansiranosti sastojaka, koji će doprineti njenoj hidriranosti, istovremeno ne masteći T zonu. 

Dodatni saveti za negu mešovite kože

Osim navedenih saveta, koji se odnose na osnovu rutine nege, adekvatno negovanje mešovite kože podrazumeva i svakodnevno korišćenje kreme sa SPF faktorom, koja je prilagođena ovom tipu kože lica. 

Serumi koji su poznati kao visokokoncentrovani proizvodi koji potpomažu rešavanje specifične nesavršenosti takođe mogu potpomoći kombinovanoj koži da dostigne blistavilo i negovan izgled. 

Higijenski tretmani lica prijaće T zoni mešovite kože, a treba ih raditi u intervalima preporučenim od strane vašeg kozmetologa, dok redovno stavljanje maski za lice takođe može unaprediti izgled i negovanost kombinovanog lica.

Ne zaboravite da vaše usne žude za dobrom hidratacijom, te balzam za usne, kao i kremu za okoloočno područje posmatrajte kao obavezan deo rutine nege i uvrstite u svakodnevicu. 

Izbegavajte agresivne veštačke sapune, kao i kozmetičke preparate i okrenite se prirodnoj kozmetici osmišljenoj prema naučnim principima. Mešovita koža lica uz optimalnu negu biće negovanija nego ikada do sada!

Istražite dr Wolfin svet zasnovan na lepoti prirode i ozbiljnosti nauke i iskoristite prednosti online kupovine ili nas posetite u prodavnici gde ćete dobiti procenu tipa i stanja kože, ali i preporuku za rutinu nege prilagođenu vašem licu. Dobrodošle! 

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.