Nauka i priroda u službi lepote – razvoj savremene kozmetologije
/
/
Nauka i priroda u službi lepote – razvoj savremene kozmetologije
Farmeceut u laboratoriji sipa tečnost u bočicu

Nauka i priroda u službi lepote – razvoj savremene kozmetologije

Dok su nam različiti kozmetički preparati veoma zanimljivi za kupovinu i efikasni za isprobavanje, iza scene se odvija nešto mnogo zanimljivije, ali daleko kompleksnije i teže – naučno istraživanje sastojaka i pažljivo mešanje svih supstanci.

Za stvaranje jedne delotvorne kreme, seruma ili sredstva za nežno uklanjanje nečistoća potreban je temeljan i veoma napredan naučni rad i posvećenost.

Ovakve poslove ne može obavljati bilo ko, već se svim segmentima u nastajanju našeg omiljenog sredstva za negu posvećuju farmaceuti, farmakolozi i drugi stručnjaci koji znanja iz kliničke farmacije nose u “malom prstu”!

Kozmetika kao spona između nauke i prirode

Potreba za efikasnim kozmetičkim prozvodima, koji će odnegovati lepotu, spojila je prirodu sa kliničkom farmacijom, a iz nje su rođeni prirodni kozmetički preparati dr Wolfin

Inspiracija je došla iz same prirode, iz cvetova biljaka, zrelih plodova hranljivog voća i povrća i dobili smo lepotu koja daje terapeutska svojstva – kvalitetne i učinkovite preparate za negu vašeg lica.

Kada se priroda umeša u laboratoriju, dobijemo kozmetički asortiman najraznovrsnijih proizvoda koje u skladu sa vašim afinitetima i potrebama možete koristiti. 

Da bi jedna kozmetička formulacija bila efikasna, moraju se temeljno istražiti sva svojstva i pronaći rešenje za optimalno doziranje supstanci koje bi koža mogla da primi i apsorbuje za najbolji rezultat.

Urbani mit “kućne radinosti” i sve njegove zamke

Malo hladno ceđenog ulja od masline, pola banane, tri jagode i jedno belance – poznati koncept savremene zablude o “čudotvornim” i “prirodnim” maskama za lice koje će “preporoditi” vašu kožu, “zagladiti bore” i “minimizirati pore”.

Da li ste i vi skloni da u svom domu mešate različite proizvode i od njih pravite maskice?

Vreme je da prestanete sa ovom navikom, a evo i zašto.

Iako su svi činioci vaše maske iz prirode – njihovo mešanje i nanošenje na lice (pogotovo ono osetljivog tipa) može rezultovati samo štetom, pre nego koristi.

Pitate se zašto?

Pokazatelji efikasnosti svih elemenata koji čine jednu kremu, masku, serum ili gel za čišćenje lica, duboko su ukorenjeni u naučnim činjenicama, dokazani su i ostavljeni kao preporuka svima koji se bave pravljenjem kozmetike, a sa popularnom “kozmetikom iz kuhinje” to nije slučaj.

Devojka koja sipa ulje iz bočice na rukuNaučni dokazi o (ne)učinkovitosti pravljenja kozmetike u kuhinji

Prva bitna činjenica leži u tome da određena ulja mogu negativno reagovati sa nekim kiselinama. Njihovim bliskim kontaktom se destabilišu, reaguju burno na nepoznatu sredinu i umesto glatkog lica bez viška sjaja možete dobiti crvenilo, osip ili neki veći dermatološki problem i narušiti prirodnu barijeru svoje kože.

Druga, jednako bitna činjenica koje morate biti svesni jeste da postoje propisani i naučno utvrđeni parametri po kojima se ulja, kiseline i druge kvalitetne osobine voća i povrća mogu mešati i dodavati jedni u druge kako bi ih koža zaista prihvatila (upila) i kako bi bile dugoročno korisne za nas.  

Zbog toga, delotvornu i blagotvornu kremu ili masku za lice ne možemo “smućkati” u svojoj kuhinji ili kupatilu!

Nauka je odavno dala veliki doprinos u istraživanju različitih suprstanci koje se smeju kombinovati, a ukazala na potencijalne probleme loših sparivanja u kremama i pomenutim maskicama.

Neke latice ili voće nemaju nikakvo dejstvo na stanje kože ukoliko se odmah po njihovom ubiranju ne ekstrahuju kvalitetne supstance. Tako se, na primer, izolacija antioksidativnih antocijana iz koštice grožđa mora obaviti praktično odmah po otkidanju ploda sa grane – inače količina ovog kompleksa značajno opada već nakon pola sata.

Kupovinom grožđa na pijaci, njegovim blendanjem i nanošenjem na lice ne dobijate ništa do protraćenog vremena i uskraćivanja svog stomaka za ukusni obrok. Skoro sa svim uljima je slična situacija!

Nauka koja je pomerila granice savremene kozmetologije

Zahvaljujući nauci smo dobili laganu i kremastu zaštitu od štetnog UVA i UVB zračenja

Šminka i kozmetička sredstva su se koristila još od prastarih vremena u Egiptu, antičkoj Grčkoj i Rimu, koja su zbog nedovoljnog znanja, tada sadržala i štetne supstance. 

Razvojem nauke i naučnih istraživanja, jedna po jedna štetna supstanca je izbacivana, pa tako danas imamo ceo spisak neželjenim supstanci u kozmetici, kao i spisak onih koje se mogu koristiti u prirodnoj kozmetici, kao odvojenom ogranku.

Nauka je tragajući za lekom protiv brojnih tegoba na koži, naišla i na alfa-hidroksi kiseline, voćne kiseline, i utvrdila da doprinose regeneraciji kože – ali samo ako su u određenim količinama dodavane u kreme daju rezultate vidljive na koži.

Faemeceut koji koristi biljke u svom radu

Savremeni kozmetički pristup u spajanju nauke i prirode

Savremeni preparati za negu kože lica su sve više prirodni i zato ne treba da sadrže veštačke supstance, boje, konzervanse i veštačke mirise kako bi ih koža bezbedno podnela. Sve supstance moraju biti visoko sertifikovane, najboljeg kvaliteta i stepena čistoće. 

Svaki preparat, kao i sve supstance u njemu imaju sertifikat analize i obično bezbednosni list o formulaciji koja je prošla razna ispitivanja i mikrobiološke analize.

Mnogo kolega farmaceuta i tehnologa sarađuje kako bi izolovali kvalitetne sastojke iz najrazličitijeg voća, povrća, pa čak i pojedinih mekušaca ili trava. Nakon svih analiza i potvrda kvaliteta, kroz strogo kontrolisane uslove supstance dolaze do laboratorije gde se pretvaraju u kreme za suvu kožu, kreme za masnu ili dragocene serume za uveče.

Paralelno sa pomeranjem granica medicinskih dostignuća u kozmetici, razvijaju se i tehnička dostignuća, odnosno – aparatna kozmetika. Uz nju smo dobili mogućnost da svim prirodnim i bogatim kremama i serumima obezbedimo bolje usvajanje unutar kože.

Savremeni saloni za ulepšavanje postali nezamislivi bez ovakvih aparata i kozmetike širokog spektra delovanja sa prirodnom bazom i sastojcima koji pomažu da se dostigne i očuva negovan i mladalački izgled.

Poštujmo nauku i potrudimo se da maksimalno iskoristimo sve dragocenosti kojima nas je darovala, kako bismo na najbolji način vodili računa o svom zdravlju, a onda i o izgledu!

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.