Masaža lica kod kuće – kako masiranje lica pospešuje cirkulaciju?
/
/
Masaža lica kod kuće – kako masiranje lica pospešuje cirkulaciju?
Devojka nanosi kremu na lice

Masaža lica kod kuće – kako masiranje lica pospešuje cirkulaciju?

Kada je nega lica u pitanju, žene su spremne na sve kako bi zaustavile vreme i odložile pojavu onih neugodnih i dosadnih linijica oko očiju, usana i na čelu. Međutim, ono što je svim ženama odavno poznato jeste da dobra masaža lica može ukloniti zabrinutost, glavobolju i iscrpljenost, a tako podstaći i osećaj vedrine i lagodnosti čime ujedno doprinosimo i boljem izgledu.

Masaža lica jedan je od najboljih i najdelotvornijih anti age rešenja ili tretmana kojim pomažete svojoj koži da bolje apsorbuje kvalitetne sastojke iz kreme, ali i pojača prirodni, odbrambeni štit. Skulpturalna masaža lica, vrata i dekoltea prati karakteristike skulpture lica, pažljivo obrađuje svaki mišić, opušta ga, prokrvljuje i čini elastičnijim. 

U narednom tekstu, saznaćemo kako da masiramo lice i vrat na pravi način i povratimo sveži i elastični izgled kože, koji se nakon godina, ali i brzog načina života kojim smo uslovljeni, spontano izgubio. Ukoliko niste pobornik skalpela, botoksa i durgih invazivnih metoda ulepšavanja – ovo je tekst za Vas.

Masaža lica kod kuće – anti stres ritual za dobar početak dana

Priroda čoveka se vidi na njegovom licu, kao na ogledalu, svi problemi i njegovo zdravlje.

I ova kao i brojne druge poslovice kažu da svakodnevne životne odluke, navike, stres, ali i  vrmenske prilike ostavljaju neizbrisiv trag na našem licu. Mi se sa tim promenama neminovno moramo pomiriti i prihvatiti ih, ali to ne znači da nije neophodno svojoj koži posvetiti malo pažnje i vremena. Masaža lica i glave nema samo kozmetički efekat, već vrlo značajno i izraženo anti stres dejstvo.

Starenje kože je uvek aktuelan problem sa kojim se jednostavno moramo pomiriti. Tempo života je sve brži, stres i stresne situacije su postali njegovi stalni pratioci, a uz njih su došli i hronični umor, napetost, nervoza i bol. Masaža lica, vrata i dekoltea nema samo kozmetički efekat, već i vrlo izražen anti stres učinak, kao i efekat preventive, tj. čuvanja naše kože i njene harmonije.

Svakodnevna masaža lica kod kuće može u velikoj meri da utiče i na stres koji prouzrokuje napetost mišića, a nežna masaža opustiće vam mišiće na području čela, između obrva i oko usana. U kombinaciji sa hidratantnom kremom preporučenom baš za Vaš tip kožedobjate najbolje oružje protiv upornih bora.

Čemu doprinose dobra cirkulacija i masaža lica?

Masaža lica, vrata i dekoltea ima brojne uticaje na vaš izgled. Podsticanjem cirkulacije u ovim delovima, na prirodan način možete doprineti svežini i tonusu lica. Kada su mišići manje napeti, umanjuje se i stvaranje bora, balansira se vlažnost u koži i smanjuju nečistoće i nesavršenosti. Neke od glavnih i dokazanih koristi masaže lica, vrata i dekoltea možete saznati u nastavku:

 1. Masaža lica vidljivo smanjuje bore
 2. Koža postaje prokrvljenija a samim tim dobija i na elastičnosti, zaglađuje se, formiraju se pravilne i istaknutije konture lica (rešavaju problemi podbratka), 
 3. Eliminišu se otoci i naduvenost
 4. Smanjuju se, a kod nekih se i potpuno eliminišu podočnjaci
 5. Podstiče se ćelijsko disanje, 
 6. Koža se detoksikuje,
 7. Poboljšava se protok limfe – što vodi boljoj razmeni materija i apsorpciji kvalitetnih sastojaka iz krema i seruma,
 8. Smanjuje se tenzija, glavobolja i bol u sinusima.
Devojka negovane kože lica

Masaža lica i njena osnovna namena

Osnovna namena koju ima masaža lica, vrata i dekoltea jeste da očisti kožu od epidermalnih ljuspica, odnosno sloja izumrlih ćelija i omogući koži da kroz čiste pore bolje diše, kao i da izbalansira rad lojnih žlezda. Samim tim, masiranje lica i sama masaža za lice i bistu ima preventivno dejstvo kod problema na koži, odnosno predupređuje pojavu mitisera, gnojnih čepića, akni itd.

Stimulacijom krvotoka se pospešuje i dotok kiseonika u svaku ćeliju, što je od prevashodne važnosti za izbacivanje metaboličkih produkata i ugljen-dioksida. Masaža lica, vrata i dekoltea ima izuzetan učinak u izbacivanju viška vode, zadržane u međućelijskom prostoru, kroz primenu tehnika limfne drenaže, što smanjuje otečenost i često prisutne “vodenaste kesice“.

Posebno treba istaći da dobra masaža lica utiče na stimulaciju i lučenje kolagena i elastina u ćelijama kože, čime se vraća jedrina i blistavost licu. Blaga masaža lica kod kuće se može izvoditi bilo kada, a masiranje lica možete i hidratantnom kremom podržati. Stručna anti age masaža lica ili lifting masaža lica preporučuje se bar jednom mesečno, odlaskom u kozmetički salon.

Kako se izvodi masaža lica kod kuće?

Za podmlađivanje i zatezanje lica mogu vam poslužiti i sopstveni prsti, a mi ćemo vam pokazati kako da sa kremom ili serumom, na pouzdan i prirodan način postignete optimalne rezultate, uvedete ovu jednostavnu kozmetičku rutinu u svoj život i da od nje napravite kvalitetnu jutarnju naviku.

Za zatezanje i peglanje sitnih bora treba više od jednog tretmana, a za opuštanje je dosta i jedan. Radi lakšeg razumevanja, razbićemo proces masaže lica na korake.

1. Korak je priprema za masažu lica

Priprema za masaže lica u salonu svodi se na čišćenje, što je i najneophodniji korak, jer, nema nikakve svrhe masirati lice i utrljavati kremu na ostatke šminke ili prljavštinu. Nanošenje kreme ili ulja na lice “podmazuje” pokrete prstiju, pa masaža lica neće biti neprijatna kao kada prelazite po suvoj koži.

Ulje za lice hrani vašu kožu esencijlnim uljima, vitaminima i mineralima, zato se potrudite da za svoj ormarić pribavite kvalitetno ulje za lice ili serum, ali ukoliko ga ne posedujete – poslužiće i neka masnija krema za lice.

2. Korak je masaža lica i podsticaj protoka limfe

Limfa je bezbojna tečnost koja ima sastav sličan krvnoj plazmi i cirkuliše u kičmi kao i u svim krvim sudovima. Ta, međućelijska tečnost podstiče elastičnost, život samih ćelija i ćišćenje, a najbolji način da podstaknete njenu fluidnost jeste masažom.

Pritiskom vrhova prstiju napravite pokret koji ide od dela ispod ušiju, niz viličnu kost i vrat, pa sve do ključne kosti. Kada dođete do ključne kosti napravite blaži pritisak i zadržite se na trenutak. Izvodite masažu sa obe ruke i na obe strane istovrmeno, pa ponovite postupak barem tri puta.

Ulje za negu kože

Masaža čela i očiju

Masaža u predelu čela pomaže koži na čelu da se zategne i sprečava pojavu ili produbljivanje bora na ovom delu lica. Prilikom masaže lica i predela čela koriste se obe ruke, ali ovaj put po tri prsta. Pokret počinje od sredine čela, a zatim povlačite potez do slepoočnica. Odatle se pokret spušta opet niz viličnu kost i vrat do ključne kosti.

Masaža očiju se radi srednjim prstom i korak je koji sledi odmah nakon masaže čela. Počnjete masiranje sa spoljašnje strane oka, nastavljate ispod oka – gde su podočnjaci i idete do unutrašnjeg ugla oka. Zatim prevlačite prstom, lagano, preko kapaka (od unutrašnjeg ugla oka, preko podočnjaka do slepočnica i sve do ključne kosti).

Masaža lica oko usta i nosa

Da li su i kod vas počele da se naziru bore „smejalice“? Masaža lica može da reši ovaj problem i to jednostavim korakom koji masira predeo oko usta. Vrhovima prstiju krenete od vrha brade, oko usana i sastavite ruke u predelu ispod nosa. Ponovite i ovaj potez tri puta.

Masaža nosa se izvodi isključivo kružnim dodirima oko vrha nosa, zatim se izmasira nosni luk – počevši od korena i spuštajući se prema obrazima. Posledni potez razvucite do slepoočnica, pa zatim niz vrat do ključne kosti kao i prvi put (kao i svaki put).

Masaža obraza i ostatka lica

Ovaj deo kod masaže lica ima tri grupe poteza: vertikalni, iskošeni i horizontalni. Cilj ovakvih pokreta jeste da ojačaju mišiće ovog dela lica i eliminišu bore.

 • Prvi potez počinjete opet od vrha brade. Tu stavite vrhove prstiju i sada idete vertikalno, naviše, preko obraza, pritiskajući ih blago prema predelu ispod očiju. Potezi se završavaju preko vrata i ključne kosti.
 • Iskošeni potezi idu naviše i nisu simetrični. Levi dlan postavite na levu viličnu kost kao da pridržavate glavu. Desnom rukom prelazite preko desnog obraza, ukoso, pa preko jagodične kosti do nosa.
 • Treći, horizontalni, potez počinje ispod očiju. Pritiskom vrhovima svih prstiju pravite lagani potez od luka nosa, preko podočnjaka do slepoočnice, a odatle sve do ključne kosti.

Korekcija podbratka kroz masaže lica i biste

Masaža lica može da smanji ili spreči pojavljivanje podbratka. U korektivnoj masaži podbratka se koristi koren dlana za pritisak na lice – odnosno na podbradak. Potez počinje ispod brade i ide preko donje vilične kosti, sve do ušiju. Radi se prvo jednom, pa onda i drugom rukom, kao da pokušavate da razvučete podbradak prema ušima. Ponavljanja zavise od izraženosti podbratka.

Ispod naše kože i oko svih naših organa nalazi se čitava mreža limfnih sudova i skoro čitav svet kojem treba posvetiti jednaku pažnju i vreme u nezi. Nije jedino bitno negovati gornju površinu kože, već jednako hidrirati i hraniti celu “mašineriju” ispod nje – tek onda možemo videti najbolje rezultate, i dugo uživati u njima.Masaža lica kod kuće je odličan način da svakog dana učinite nešto za mladolik i svež izgled svoje kože, jer – masaža osim što je sredstvo prevencije, ona je i lek.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.