Krema i serum za negu – zašto su značajni i po čemu se razlikuju?
/
/
Krema i serum za negu – zašto su značajni i po čemu se razlikuju?
Devojka drži buket cveća na livadi

Krema i serum za negu – zašto su značajni i po čemu se razlikuju?

Hidratantna krema i kvalitetan serum se redovno nalaze na listi preporuka za negu lica, a pripadnice lepšeg pola uglavnom uživaju isprobavajući razne preparate sa prirodnim i proverenim sastojcima. Ipak, čini se da nije sasvim jasna razlika između krema i seruma, iako noćni ormarić svake od nas sadrži poneki primerak ovih preparata.

Kozmetika je evoluirala od jedne univerzalne kreme do čitavog asortimana proizvoda u kome se razlikuju krema, serum, losion, fluid, mleko za lice ili telo i drugi. Iako samo nijanse razlikuju ove proizvode krajnji efekat je vrlo različit, budući da ne prodire svaki preparat jednako duboko u kožu, niti štiti i ne hidrira na isti način.

U nastavku ćemo utvrditi razliku između kreme i seruma u pogledu njihove teksture, funkcije, načina i preporučljive učestalosti korišćenja, a zatim i drugih preparata koji su u upotrebi na svakodnevnom nivou.

Šta je krema, i zašto je neizostavan deo nege kože?

Krema je osnovni i neizostavan deo nege lica u svim dobima životima. Vrsta kreme u pogledu teksture i sastava varira u odnosu na tip kože, pa su u ponudi kreme za suvu, masnu ili mešovitu kožu, kao i kreme namenjene rešavanju specifičnih problema kao što su depigmentacije ili pojava bora. Ipak, većina krema ima osnovnu funkciju koja se ogleda u hidriranju kože i smanjivanju štetnih uticaja kojima je lice svakodnevno izloženo.

Specifičnost kreme leži u glatkoj teksturi koja se lako razmazuje po licu zahvaljujući polučvrstoj emulziji ulja i vode. Ove emulzije su podeljene u dve osnovne grupe. Prva grupa krema podrazumeva ulje u vodi, odnosno male kapljice ulja raspršene u vodenoj bazi, a druga grupa podrazumeva kapljice vode raspršene u uljanoj bazi. Prva grupa krema je uglavnom draža svim pripadnicima lepšeg pola, jer je ulje u vodi udobnije i laganije za lice, budući da je manje masno.

Druga grupa krema koja podrazumeva vodu u uljanoj bazi je teže teksture, jer su ove kreme  znatno masnije. Ipak, zbog dobrih svojstava “vode u ulju” ove kreme se uglavnom koriste u medicinske svrhe, dok su kreme sa kapljicama ulja u vodi uglavnom deo kozmetičke ponude.

Devojka sa negovanom kožom lica

Kako serum upotpunjuje negu i šta ga razlikuje od kreme?

Kvalitetna nega lica nije potpuna ukoliko ne sadrži i odgovarajući serum, koji je odličan saveznik u očuvanju glatke i lepe kože. Serumi mogu biti na vodenoj ili uljanoj bazi, a glavna razlika u odnosu na kremu jeste povećana koncentracija aktivnih sastojaka. Pravilnim odabirom kvalitetnih ulja može se napraviti funkcionalna mešavina za bilo koji tip kože. Funkcija uljanog seruma je uglavnom nutritivna, tj. oni kožu hrane i snabdevaju neophodnim nutrijentima.

Formula seruma je prilagođena rešavanju konkretnog problema koji se javlja na koži, i zato se serumi koriste kao najefektniji anti age preparati. Serum je neretko i skuplji od kreme, pa se veliki broj dama odlučuje na korišćenje samo jednog od ovih proizvoda, što nije dobra odluka! Naime, serum i krema se idealno upotpunjuju i, ukoliko se koriste na pravi način, pružaju koži sveobuhvatnu zaštitu.

Kako se krema i serum koriste zajedno u nezi lica?

Krema i serum daju sjajne rezultate ukoliko se koriste zajedno. Idealna primena podrazumeva nanošenje seruma na čisto lice, nakon čega je potrebno nekoliko minuta pauze dok se serum upija. Nakon toga, krema se nanosi na uobičajen način, blagim utrljavanjem u kožu lica.

Na ovaj način koža dobija sveobuhvatnu zaštitu: serum prodire duboko i hrani kožu na ćelijskom nivou, dok krema formira zaštitni površinski sloj koji lice čuva od isušivanja i raznih spoljnih uticaja.

Za svaki tip kože postoji odgovarajući uljani serum, dok suva koža dodatno zahteva i kremu, što nije slučaj sa masnijim tipom kože. Dame čije je lice sklono mašćenju mogu koristiti serum i samostalno.

Kako najbolje iskoristiti benefite kreme i seruma

Fluidi su vrlo slični klasičnim kremama za lice, s tim što su namenjeni mešovitoj i masnoj koži. Tekstura ovakve kreme sadrži upijajuće čestice koje odlažu presijavanje masnoće na licu, čime lice dobija mat izgled. Fluid ima uglavnom mlečnu teksuturu, dok je gel providan, iako su funkcije oba proizvoda identične.

Mlečni gel za lice je namenjen otklanjanju šminke i svih nečistoća sa lica. Gel za čišćenje lica je poželjno koristiti pred spavanje, bez obzira na to da li ste nosili šminku ili ne, jer je to jedina garancija da će sve nečistoće nakupljene preko dana biti otklonjene. Kada je lice očišćeno aktivni sastojci iz kreme ili seruma koji nanesete nakon toga mogu u potpunosti da se iskoriste.

Iako je reč o nizu preparata, vaše lice će vam biti zahvalno ako ih uvrstite u svakodnevnu negu, budući da svaki od preparata ima svoju jasno definisanu svrhu. Celokupan proces dnevne nege bi trebalo da se odvija na sledeći način:

Pre polaska na spavanje otklonite šminku i nečistoće sa lica gelom za čišćenje lica. Stavite serum, a nakon nekoliko minuta i noćnu kremu. Jutarnja nega zahteva umivanje, a zatim i nanošenje seruma i odgovarajuće dnevne kreme. Lice će biti sveže, odmorno i čisto, a vi ćete blistati tokom celog dana!

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.