Kolagen – uloga kolagena u nezi kože
/
/
Kolagen – uloga kolagena u nezi kože
Devojka leži u toku pilinga lica

Kolagen – uloga kolagena u nezi kože

Ako ste ikada tražili proizvod za negu kože protiv starenja, nema sumnje da ste čuli za kolagen

Za mnoge proizvode se tvrdi da „nadoknađuju kolagen“ ili „pojačavaju proizvodnju kolagena“ u koži. Iako kolagen ima vrlo važnu ulogu u nezi kože, neke od ovih marketinških tvrdnji mogu biti pogrešne. 

Da bismo vam pomogli da odaberete najbolji proizvod ili tretman za rešavanje problema poput bora, tankih linija ili opuštene kože, ovaj članak će pružiti potpuno objašnjenje uloge kolagena u nezi kože.

Šta je kolagen i šta zapravo kolagen za lice može da učini, kao i to kako podstaći prirodnu proizvodnju kolagena, saznajte u nastavku teksta. 

Kolagen – strukturna komponenta kože

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama i čini 25% do 35% od ukupnog sadržaja proteina u telu. Do danas je opisano 29 vrsta kolagena, međutim, preko 90% kolagena u telu je od tipa I do V. 

  • Kolagen tipa I: koža, tetive, organi, kosti
  • Kolagen tip II: hrskavica
  • Kolagen tipa III: mrežasta vlakna
  • Kolagen tipa IV: čini osnovu bazne membrane ćelije
  • Kolagen tipa V: nalazi se u tkivima koja sadrže tip I

Kolagen tipa I je najzastupljeniji, što je i očekivano jer se ova vrsta nalazi u koži, najvećem organu ljudskog tela.

Osim što kolagen koži obezbeđuje snagu i elastičnost kolagen takođe igra ulogu u zameni i obnavljanju mrtvih ćelija kože. Proizvodnja kolagena počinje u fibroblastima i njegovu osnovnu gradivnu jedinicu čine aminokiseline koje se međusobno povezuju u lance. 

Tri ovakva lanca se zatim povezuju u trostruku spiralu koja predstavlja osnovnu strukturnu jedinicu kolagena tzv. molekul kolagena. Ovi molekuli se zatim međusobno povezuju i grade fibrile koje dalje grade veće agregate – kolagenska vlakna. Priznaćete da i ovakva poprilično pojednostavljena slika ukazuje da se radi o veoma složenoj i kompleksnoj strukturi.  

Tokom godina nivo prirodno prisutnih proteina se smanjuje. Takođe se smanjuje i količina fibroblasta kao i njihova sposobnost da proizvedu kolegen. Proizvodnja kolagena opada za otprilike 1% sa svakom godinom starosti posle zrelosti (oko 21. godine), što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože. Kao rezultat toga koža postaje tanja i osetljivija, a smanjen je i rad znojnih i lojnih žlezda, manja je proizvodnja elastina kao i molekula koji koži obezbeđuju vlažnost. Sve ovo rezultira formiranjem bora.

Kolagen u kremi – lokalna primena kolagena je bezvredna 

Uprkos važnoj ulozi kolagena u koži, prema dosadašnjim naučnim saznanjima – dodavanje kolagena u proizvod za lokalnu upotrebu je beskorisno u smislu borbe protiv starenja. Kolagen u kremi tako praktično nema efekta koji se očekuje. Iako će lokalno nanesen kolagen u tom delu doprineti povećanju vlažnosti kože, to je otprilike sve što može da uradi. 

Ne postoji ni jedna naučna studija koja pokazuje da lokalna primena kolagena stimuliše sintezu ili rast kolagena. To je zato što su kolageni preveliki molekuli da bi prošli u dublje slojeve kože. Ilustracije radi, molekulska masa kolagena kreće se oko 300 000 Daltona, a samo molekuli veličine 500 Daltona ili manje mogu efikasno proći kožnu barijeru. 

Šta možete učiniti da obnovite kolagen?

Devojka koja je namazala lice belom kremom za negu

Budući da sada razumete da upotreba proizvoda sa lokalnim kolagenom nije baš efikasna u pogledu tretmana protiv starenja, šta možete učiniti da obnovite kolagen

Srećom, nije sve izgubljeno i postoje načini da se njegov nedostatak u određenoj meri nadomesti, a neki od njih su dati u daljim pasusima u tekstu.

Lokalni vitamin C – dobar za pospešivanje kolagena

Iako je dodavanje kolagena proizvodu za negu kože neefikasno, to ne znači da nema aktuelnih proizvoda koji mogu poboljšati proizvodnju kolagena. Određeni vitamini za kožu mogu učiniti prava čuda, a među njima posebno se izdvaja vitamin C.

Na primer, dokazano je da lokalni vitamin C u obliku L-askorbinske kiseline sa koncentracijama između 5 i 15% ima anti-age efekat na taj način što indukuje proizvodnju kolagena tipa I i III. 

Retinoidi – povećavaju proizvodnju kolagena

Porodica retinoida sadrži vitamin A (retinol) i njegove prirodne derivate kao što su retinaldehid, retinoinska kiselina i estri retinola, kao i veliki broj sintetičkih derivata. Najefikasniji od njih, tretionin, se izdaje isključivo na recept zbog toga što može izazvati iritaciju kože. 

Drugi oblici nisu toliko jaki (i samim su manji iritansi), ali su i manje efikasni u smanjenju bora. Retinoidi smanjuju linije i sitne bore tako što povećavaju proizvodnju kolagena. Takođe podstiču proizvodnju novih krvnih sudova u koži, što doprinosi poboljšanju tena. Međutim, potrebno je tri do šest meseci redovne upotrebe pre nego što se uoče bilo kakva poboljšanja – a najbolji rezultati vidljivi su tek nakon 6 do 12 meseci.

Hemijski piling – kontrolisana povreda kože za stimulaciju kolagena

Hemijski piling je ubrzani oblik skidanja površinskog sloja koji dovodi do kontrolisane povrede kože. Hemijski piling može smanjiti pojavu bora, sitnih linija i druge probleme sa kožom stimulišući ponovno uređenje kolagenskih vlakana. Povređeni sloj kože – epidermis zaraste za nekoliko dana što rezultuje poboljšanim izgledom kože, glatkom teksturom i smanjenjem pigmentnih nepravilnosti.

Laserski tretmani 

Slično hemijskim pilinzima, laserski tretmani mogu da stimulišu proizvodnju kolagena proizvodeći kontrolisanu povredu kože. Za neke tretmane je klinički dokazano da pomažu koži da izgleda mlađe podstičući proizvodnju kolagena što umanjuje vidljivost finih linija, bora i neravnomeran tonus i teksturu kože.

Kada birate proizvode za negu kože, vodite se naučno utemeljenim činjenicama, birajte prirodno i provereno, a u tome Vam može pomoći dr Wolfin prirodna kozmetika.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.