Kako pocrneti zdravo – saveti za savršen preplanuli ten
/
/
Kako pocrneti zdravo – saveti za savršen preplanuli ten
Devojka maže kremu za sunčanje

Kako pocrneti zdravo – saveti za savršen preplanuli ten

“Kako pocrneti na suncu?” – pitanje je koje redovno čujemo tokom letnjih meseci, a kada se tome doda još jedna odlika (sunčanje na zdrav način), odgovor na njega postoje kompleksniji. Ovo je zbog toga što, kao što već znamo, sunčanje može dovesti do mnogobrojnih problema sa kožom, među kojima je povećavanje rizika za dobijanje raka kože najekstremnije, pa nam zdravo sunčanje zvuči oprečno i nemoguće.

Ipak ono postoji, a zdrav način sunčanja ujedno je i jedini koji se preporučuje. Pitanje je samo kako dobiti savršen preplanuli ten na zdrav način?

U narednim redovima slede saveti pomoću kojih će se vaše sunčanje ovog leta završiti na zdrav, a ujedno i uspešan način –  sa bronzanim tenom.

Nega kože tokom cele godine za zdravo sunčanje

Koža pamti je stara i istinita izreka, koja govori o tome koliko je važna svakodnevna briga i nega, kao i oprez sa ovim organom. Zato je i kao zaštita kože od sunca, kao i drugih faktora, najvažnije svakodnevno se posvećivati njenoj nezi, tokom cele i svake godine.

Postoje posebna pravila o nezi kože tokom letnjih i zimskih meseci, a njihova primena obezbediće mladalački sjaj, ujednačen ten i visok kvalitet koži, koja će onda biti spremnija za leto puno sunčanih dana, te će crneti na zraviji i bolji način. Prirodna kozmetika posebno doprinosi kvalitetu kože, kao i samom tenu, te se naročito preporučuje.

Krema za sunčanje je najbolji prijatelj preplanulog tena

Pred izlaganje suncu, savetuje se obavljanje jednog dobrog i temeljnog pilinga pod tušem. Ovo će skinuti mrtve ćelije sa kože i obezbediti dobijanje ujednačenog tena, koji će trajati duže. Onda sledi samo još jedan korak – mazanje kreme za sunčanje

Naravno, ne pruža svaka krema za sunčanje jednak nivo zaštite kože od sunca. Što viši SPF (sun protection factor) ima, to će krema za sunčanje bolje štiti vašu kožu od štetnih UVB zraka. Krema za sunčanje na kožu bi trebalo da se nanosi 15-30 minuta pre izlaganja suncu

Taman ten, a istovremeno zdrav, najbolje se dobija korišćenjem kreme za sunčanje sa visokim faktorom na samom početku leta i sunčanja, a zatim postepenim smanjivanjem zaštitnog faktora. Najbolje kreme za sunčanje su one koje prijaju koži, ne čineći je previše masnom, teškom i iritiranom, istovremeno joj pružajući neophodnu zaštitu od sunca.

Dve devojke se sunčaju na plaži

Ulje za sunčanje kombinujte sa kremama sa zaštitnim faktorom

Ulje za sunčanje oduvek je bilo omiljeni saveznik tamnog i preplanulog tena. Maslinovo ulje, orahovo ulje, kao i kokosovo ulje za sunčanje, samo su neka od popularnih ulja koja se koriste za dobijanje tamnog tena.

Prirodan način tamnjenja, pomoću ulja, potvrđeno je delotvoran . Naravno, ulje za sunčanje nanosi se na već taman ten, nikako na svetao i neosunčan. 

Iako su prirodna ulja za sunčanje obično puna vitamina E, kao i drugih važnih supstanci koje prijaju koži, ona nemaju zaštitni faktor, pa ih obavezno treba kombinovati sa kremom sa faktorom i nikada ne ostavljati kožu izloženu suncu bez ikakve zaštite.

Sunčanje obavljajte u pravo vreme

Preplanuli ten ne dobija se celodnevnim sunčanjem – tako se uglavnom dobijaju opekotine od sunca. UV zraci najjači su u periodu od 10 ujutru do 4 popodne tokom letnjih dana, pa se savetuje da ih tada izbegavate i iskoristite ovo vreme da provedete nekoliko sati u hladu. 

Za savršen preplanuli ten, dovoljno je sunčanje u jutarnjim i poslepodnevnim časovima, i to oko 30 minuta okrenutog tela na stomak, a zatim oko 30 na leđa. Ovo je, kako stručnjaci procenjuju, sasvim dovoljno vremena za proizvodnju melanina (pigmenta koji pruža taman ten koži).

Nega tela posle sunčanja

Kada se sunčanje završi, nije završena i briga o koži. Nakon tuširanja hladnom vodom (ohladiće kožu od sunca i poboljšati cirkulaciju), izuzetno je važno nastaviti sa negom kože. Kremu za telo obavezno dobro utrljajte u kožu, a preporučujemo da vaš izbor bude DrWolfin prirodna kozmetika, bez parabena, silikona i veštačkih mirisa

Najbolje je da krema bude bogata hranljivim sastojcima, kao što je šea puter, koji će prijati koži posle izlaganja suncu. Lice takođe obavezno posle sunčanja negujte prirodnom kremom sa hidrirajućim svojstvima, a vaša koža biće zahvalna na tome, te vam vratiti prelepim i preplanulim tenom! 

Zdravo sunčanje pomoću pravilne ishrane

Pravilna ishrana i hidratacija najvažniji su za celokupno stanje organizma, pa tako i njegovog zaštitnog omotača i najvećeg organa – kože. Postoje namirnice koje se posebno preporučuju za unošenje ukoliko je taman ten cilj koji želite da postignete. 

Hrana koju sunce i melanin obožavaju trebalo bi da postane deo svakodnevne ishrane u letnjem periodu, a neke od ovih namirnica povećavaju proizvodnju likopena (prirodni SPF) u organizmu. Takve su: papaja, paradajz, lubenica i grejpfrut

Antioksidans polifenol takođe može povećati šanse za savršen preplanuli ten, a njega možete uneti ishranom sa sledećim namirnicama: zelenim čajem, crnom ribizlom i crnom čokoladom. Tu je i hrana koja štiti kožu od opekotina i obezbeđuje divan taman ten: šargarepe, bademi, kelj, spanać, zelena salata i nar. Preplanuli tamni ten je, uz ove savete, zagarantovan. Negujte kožu i vodite računa o njoj, a kao što vidite, sunčanje ne mora da bude nezdravo. Zato uživajte u njemu, ali na pravi način!

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.