Kako odabrati kremu za lice prema tipu kože?
/
/
Kako odabrati kremu za lice prema tipu kože?
Negovana devojka sa plavim očima

Kako odabrati kremu za lice prema tipu kože?

Koža je naš najveći organ i prvi štit organizma u borbi protiv spoljašnjih faktora, pa nema sumnje da je izuzetno važno održavati je čistom, zdravom i negovanom. Ne kaže se slučajno kako lepota dolazi iznutra –  život bez stresa, zdrava ishrana i hidratacija organizma ključna je kada je reč o celokupnom stanju organizma, pa tako i kože.

Međutim, savremeni život u gradu sa sobom donosi stres, brzu i nezdravu ishranu, kao i spoljne faktore koji izuzetno negativno utiču na kožu, pa je vrlo važno i neophodno celu kožu, a pogotovo kožu lica koja je konstantno izložena eksternim faktorima – redovno i pravilno negovati.

Kako biste se pravilno negovale, važno je da utvrdite kom tipu kože lica Vaša pripada, a zatim odaberete i prave kreme za negu lica. Da bismo u ovom poduhvatu i pomogli, u nastavku teksta pročitaćete kako da otkrijete koji je tip Vaše kože i kakvu negu, odnosno kreme za lice, u zavisnosti od toga možete praktikovati.

Krema za lice i tipovi kože

Verovatno već znate da svako od nas ima drugačiju kožu, a nekoliko vrsta izdvajaju se kao posebno česti tipovi kože lica: normalna koža lica, problematična koža lica, suva koža lica, masna koža lica, mešovita koža lica i osetljiva koža lica. Kako bi se koža lica pravilno negovala, odnosno čistila, hidrirala i regenerisala, važno je pre svega znati tip kože kojoj i Vaša pripada.

Kako saznati kom tipu vaša koža pripada?

Ukoliko još ne znate, preporučujemo da najjednostavnijom metodom otkrijete kom tipu kože Vaša pripada, pa onda odaberete i pravu kremu za lice, te negujete lice na najbolji mogući način. Očistite lice od šminke, umijte se i zatim bez bilo kakvog nanošenja krema za lice i ostalih kozmetičkih proizvoda sačekajte oko 30 minuta.

Pogledajte dobro svoju kožu lica. Da li se negde presijava i osećate masnoću? Ukoliko je tako – verovatno imate masnu kožu lica. Da li imate osećaj zategnutosti kože kada se nasmejete ili načinite drugu fascijalnu ekpresiju? Ako imate – pripadate tipu sa suvom kožom lica.

Ukoliko su nos, čelo i brada (T zona) dobili blagi sjaj, dok je ostatak kože suv – mešovita koža lica je tip kome i Vaša pripada, dok je koža sklona aknama problematična koža, a ona koja ima blaga crvenila i iritacije osetljiva koža.

Krema za masnu kožu lica – prirodna i blaga

Kozmetika za masnu kožu ne bi trebalo da je dodatno masti, već da je neguje, ali u isto vreme i ubija masnoću i višak sebuma na koži. Prirodna kozmetika odlično je rešenje kada je reč o negovanju masne kože lica. Ona ne sadrži veštačke sastojke koji dodatno maste kožu, već one blagotvorne koji će je hidrirati, ali u isto vreme i činiti zdravom.

Takođe, kada je u pitanju krema za masnu kožu lica, važno je da ona bude blage formulacije i lagane teksture kako bi koža mogla brzo da je upije i na taj način ne emituje nepotreban sjaj koji je i onako zastupljen kod masne kože lica. Krema za masnu kožu lica treba da sadrži brzoupijajuća ulja ili ulja koja su po svom lipidnom sastavu slična koži, kao što je ulje jojobe.

Krema za suvu kožu lica – bogata pravim sastojcima

Dame čija je koža sklona suvoći, perutanju i osećaju stezanja imaju potrebe za bogatom negom kako bi svoju kožu dovele u što bolje stanje. Suvu kožu lica nije dovoljno samo konstantno mazati kremama, već je neophodno da one budu prilagođene ovom tipu kože.

Hidratantna krema za suvu kožu lica, ukoliko je dobrog sastava, dovoljno je da se nanosi jednom dnevno – ujutru, kao i noćna – pred spavanje. Losioni i kreme za suvu kožu koje sadrže ši buter, ulje kokosa, jojobe ili argana one su koje se preporučuju za lice sa suvim tipom kože. Prirodna kozmetika, dakle, preporučuje se i u ovom slučaju.

Za izuzetno suvu kožu preporučujemo i kreme sa sastojcima kao što su: urea, hijaluronska kiselina i bogata ulja. Takođe, važno je da znate da suva koža uglavnom nije dovoljno hidrirana iznutra, pa povećajte unos tečnosti, a pored kreme za suvu kožu lica –  vaše lice će blistati!

Krema za mešovitu kožu lica – hidratantna kombinacija

Mešovita koža lica još se naziva i kombinovanom, a odlikuje se masnom “T zonom” i suvim ostalim delovima lica. Ako su stepeni ove suvoće i masnoće izuzetno mali i skoro da ih nema – možete se pohvaliti normalnom kožom lica pa je krema blage formulacije sa hidratantnim svojstvima sve što vam je potrebno!

Međutim, ukoliko je reč o velikoj razlici, odnosno o dosta masnoj “T-zoni” i suvim obrazima – vaš tip kože je tkz. mešovita\kombinovana koža, te zahteva i posebnu negu. Kombinovana koža iziskuje negu T-zone primerenu masnoj koži i negu ostalih delova lica skladu nege normalne ili suvlje kože.

Prirodna kozmetika opet je odlično rešenje jer nudi blage formulacije koje u sebi objedinjuju mnogobrojne blagotvorne efekte, a lakoća teksture prirodne kozmetike omogućava regulaciju prirodnog balansa vlažnosti i elastičnosti kože lica.

Nega problematične i osetljive kože lica

Krema za osetljivu kožu i krema za problematično lice često su izuzetno teške za pronalaženje. Pre svega, savetujemo da se obratite dermatologu ukoliko su iritacije, akne ili zapaljenja lica redovna pojava u Vašem slučaju.

Po koji mitiser, akna tokom PMS-a ili nakon fast food-a, sasvim je normalna pojava, a ove nepravilnosti neguju se posebnim sredstvima koja će doprineti njihovom potiskivanju, dok se ostatak kože neguje klasičnom kremom sa umirujućim svojstvima, prilagođenom vašem tipu kože. Ogroman broj nepravilnosti na koži ipak je dermatološki problem pa zahteva i konsultaciju sa dermatologom i pravilnu negu po njegovim preporukama.

Pa da sumiramo – krema za lice prilagođena tipu vaše kože jeste i najbolja krema za lice kada je reč o svakodnevnoj nezi, a nema sumnje da će vam koža na ovome biti zahvalna i vratiti Vam na najbolji način – svojom lepotom.

Uključite u svoje svakodnevne rituale i noćne kreme za lice, povremeno upotrebljavajte i piling za lice, kao i maske, a preporučujemo i anti-age tretmane ukoliko se borite sa starenjem kože. Prirodna i blagotvorna Dr Wolfin kozmetika u svom asortimanu ima kreme od kojih će svako pronaći onu po svojim potrebama i tipu kože, a njihove prirodne formulacije i odsustvo sastojaka kao što su: veštački mirisi, boje, paraben i silikon, blagotvorno će delovati na Vašu kožu održavajući je negovanom, zdravom, blistavom i elastičnom.

Share this post

Počnite da kucate i pritisnite Enter da biste pretražili

Korpa

Nema proizvoda u korpi.